Jom kongsi pendapat anda !
Follow us on Twitter Subscribe to FB Subscribe via Email

23 October 2014

Mohd Shubhi  /  23.10.14  /    /  118 comments
Saya terbaca paparan di FB berkenaan penganjur kempen Jom Pegang Anjing, Syed Azmi. Beliau merupakan seorang aktivis kemasyarakatan yang muda dan banyak melakukan berbagai aktiviti kemasyarakatan.

Mungkin ramai orang yang kecam Syed Azmi dengan berbagai kata-kata kesat, tapi mungkin juga dalam ramai-ramai yang kecam itu, hanya giat mengecam orang saja tanpa ada apa-apa aktiviti lain.


Bukan bermaksud nak bela sesiapa kat sini, cuma nak peringatkan diri agar berfikir terlebih dahulu sebelum memberikan komen dan cemuhan. Nak tegurpun biarlah berpada. Jangan kita jadi kaum yang suka berlebih-lebihan dan mencemuh menegur atau membalas.

Baca posting daripada Aminuddin Ab Kadir di bawah. Beliau berkongsikan maklumat apa yang dia tahu berkenaan Syed Azmi.

Syed Azmi anjur banyak aktiviti

"I Want To Touch A Heart"

Kepada Yang Berkenaan,

Saya menulis posting ini bukan untuk menyokong atau menentang sesiapa atau apa apa saja. Tetapi saya mewakili diri saya untuk memberi sumbangan pemikiran kepada masyarakat. Ianya adalah berkenaan dengan penganjuran acara “I Want To Touch A Dog”.

Penganjurnya, Syed Azmi yang juga saya kenali secara peribadi, bukan baru dalam kerja-kerja berbentuk “community service”. Beliau sangat terkehadapan dlm kerja-kerja sebegini dan telah melakukan banyak acara-acara yang memberi pelbagai manfaat kepada pelbagai golongan masyarakat.


Seorang yang peka dan kreatif dalam isu-isu sosial. Disini saya ingin paparkan sebahagian kerja-kerja “community service” beliau selama ini untuk tatapan anda. 

Apa tujuan saya? anda tanyalah diri anda sendiri. Saya ingin tampilkan corak pemikiran kita semua yang memang gemar dgn isu-isu sensasi (lebih2 lagi kononnya menyangkut dgn elemen agama) daripada isu-isu kemasyarakatan yang tidak glamer dan terpencil. 


Di bawah ini adalah di antara sebahagian acara-acara “community service” yang pernah beliau sertai bersama rakan-rakan beliau selama ini.

  1. Free Market (Pembahagian barangan secara percuma kepada golongan kurang mampu dan kurang bernasib baik)
  2. Street Solat bersama warga miskin kota (gelandangan) 
  3. Sumbangan barangan / makanan kepada golongan warga miskin kota (gelandangan)
  4. Ramadhan Box
  5. Kursus Pengurusan Jenazah
  6. Kursus Penyembelihan Ayam
  7. Sukan Rakyat
  8. Lawatan Ke rumah Orang tua-tua (membantu kerja membersih dan memberi makan)
  9. Kutipan Pakaian Untuk Syria
  10. Kutipan makanan untuk mangsa banjir Kuantan
  11. Food for Sahur untuk penjaga pesakit di hospital
  12. Kutipan Alat tulis untuk sekolah anak orang asli di Cameron Highland
  13. Suspended Meal (Free meal for the poor)
  14. Kempen Zebra Crossing
  15. Picnic in The Park for kanak-kanak yang menghidap kanser
  16. Project Make It Right (Give Up your seats to the pregnant ladies in commuter)
Ini adalah sebahagian drp kerja amal beliau sebelum ini. Tetapi hanya satu program “memegang anjing” yang bukanlah isu besar pun, beliau telah diserang dari pelbagai arah. 

Kenapa ini harus terjadi? Ini berkait dengan kefahaman bagaimana masyarakat menilai kebaikan dan falsafah perhubungan di antara makhluk. Saya percaya dengan niat tulus dan “track record” Syed Azmi, tujuan penganjuran acara ini tidak lain dan tidak bukan hanyalah bersifat “community service” atau perkhidmatan masyarakat.

Bukankah ini suatu yang dituntut dalam semua peradaban manusia yang menjunjung nilai-nilai baik?

Kenapa sekian banyak perkhidmatan baik yang telah beliau lakukan tidak diambil sebagai suatu mercu tanda bahawa beliau telah membuktikan bahawa beliau ialah seorang pencinta kemanusiaan yang tulus dalam membantu sesama manusia.

Kenapa tiba-tiba wujud suara-suara yang tidak pernah mengenali beliau ingin melontarkan tuduhan-tuduhan berbentuk prejudis yang meloyakan. Ini bukan suatu piawaian yang mahu kita kekalkan dalam masyarakat.

Jadi, saya berharap agar kita semua lebih matang dalam menilai seseorang atau sesuatu isu. Prejudis tidak membawa anda kemana mana. Kematangan akan melengkapkan kitaran hidup yang lebih bermakna.

Apa pendapat anda ?

Setelah membaca perkongsian di atas, apa agaknya pendapat anda terhadap Syed Azmi? apakah anda bersetuju bahawa masyarakat (sebahagian) telah bertindak keterlaluan dalam mengkritik anak muda itu.

Atau anda bersetuju bahawa walau apapun sumbangan Syed Azmi sebelum ini, walau apapun aktivitinya sebelum ini, dia mesti di kecam kerana telah merosakkan lebih dari 1,000 umat Islam yang pergi pegang anjing dalam program anjurannya.

Sila berikan komen anda di bawah. Sekali pagi diingatkan untuk komen secara berhemah walaupun anda sedang marah. Jadikan ini satu latihan tenangkan jiwa dan kawal emosi kerana kita bukannya berperang atau bertumbuk, hanya mencerna akal... jangan lupa berikan nama supaya komen-komen dapat dibezakan.
Mohd Shubhi  /  23.10.14  /    /  No comments
Salah satu cara tambah pendapatan dengan mudah dari aktiviti blogging adalah dengan menggunakan adsense. Walaupun saya agak mentah dengan teknik buat duit dari adsense melalui blog saya, namun saya berjaya jugak tambah sedikit pendapatan dari aktiviti blogging.
3 sebab Kenapa blog tak buat duit dari adsense
Seperti mana yang anda lihat, blog ini adalah blog berbayar kepunyaan saya sendiri. Saya tak gunakan blog free blogspot atau lain-lain seumpamanya. Memang terpaksa keluarkan duit sedikit untuk buat blog sendiri berbanding blog free, tapi pendapatan dari adsense boleh cover semua kos tersebut dengan mudah. Malah lebihannya masih ada banyak!.

Apa dia google adsense

Adsense merupakan satu sistem mudah untuk jana pendapatan daripada jumlah trafik yang berjaya dibawa masuk ke dalam blog anda. Sistem adses ini amat mudah untuk dibuat dan dimasukkan ke dalam blog anda.

Untuk maklumat anda salaj satu daripada cara Google menjana pendapatan mereka adalah melalui aktiviti pengiklanan. Google membenarkan orang ramai yang ada website meletakkan iklan pada paparan pencarian mereka. Jika anda ada website perniagaan, anda boleh gunakan sistem google yang dipanggil adwords.
"Belajar buat duit dari Google adsense dengan klik pada panduan ini>>>Buat Duit Dengan Google Adsense
Bila anda bayar pada google untuk iklan, iklan yang sama bole anda gunakan agar terpampang di dalam website atau blog anda sendiri. Iklan itu muncul berdasarkan perkataan yang anda pilih dalam membuat pengisian pada blog anda.

Jika pengunjung yang masuk ke blog anda klik pada iklan tersebut, google akan menerima bayaran dan dalam masa yang sama, anda juga akan diberikan ganjaran yang merupakan sebahagian daripada jumlah yang google dapat.

Jadi kenapa blog tak buat duit dari adsense

Ok! anda dah tahu serba sedikit perkara asas berkenaan google adsense. Anda juga dah daftarkan dalam program tersebut dan dah masukkan ruang iklan adsense pada blog anda. Tapi masalahnya kenapa blog anda masih tak boleh buat duit dari google adsense?

Perghhh! susah juga nak jawab soalan tu. Kenapa aku tak buat duit dari blog aku! ni aku nak marah! sedangkan orang cakap senan sangat nak buat duit dari adsense?.... Kalau anda marah dengan blog yan tak buat duit, mungkin 3 perkara di bawah menjadi puncanya.

#1. Blog yang tak ada pengunjung

Dalam terma blogger, mereka suka kata trafik tak tinggi. Saya guna kata pengunjung sebab mudah nak faham. Bayangkan kalau anda kuat menulis tapi untuk dapatkan pengunjung 10 orang seminggupun susah!, jadi kalau muncul iklan pun pada blog anda siapa nak klik?.

Bukan senang pengunjung nak klik pada iklan yang terpapar pada blog anda, kalau yang masuk tu jumlahnya 100 orang, nak dapatkan seorangpun untuk klik pada iklan amat susah. Jadi bayangkan kalau blog anda hanya ada 1 atau 2 orang sehari. Itupun yang masuk adalah rakan karib yang selalu sokong apa ang anda buat.

Jadi, kalau nak buat duit dari blog anda dengan menggunakan adsense, pastikan tumpuan diberikan pada membina pengunjung. Sila belajar daripada para otai dunia blogging macam mana nak tarik ramai pengunjung masuk ke blog anda. Jadikan itu sebagai sasaran terlebih dulu.

#2. Tak ada iklan berkaitan untuk dipaparkan

Bukan semua jenis iklan ada dalam google. Mungkin apa yang anda tulis, isinya langsung tak ada nilai komersial dan tak hampir pada perkataan yang pengiklan sasarkan. Jadi blog anda mungkin ada ramai pengunjung, malangnya google tak dapat pastikan iklan mana yang sesuai untuk dipaparkan.

Untuk pastikan ada iklan yang berkaitan dengan apa yang anda tuliskan, maka perlulah anda perbanyakkan sikit pengisiannya dengan berbagai tajuk yang berbeza. Ini anda kena cuba dan semak samada pendapatan dijana.

Mungkin tiba-tiba anda tulis satu artikel menarik berkenaan kewangan, dan kemudian disiarkan artikel itu, anda dapat sedikit tempias hasil pendapatan dari adsense, maknanya, penulisan berkenaan kewangan ada iklan untuk google siarkan pada blog anda. Begitulah lebih kurang contohnya.

Tapi kalau terlalu banyak sangat isu atau tajuk yang anda belasah tak bagus juga. Punyalah banyak sampai akhirnya google sendiri pening untuk kenal pasti blog anda berkenaan apa, dia akan cabut belah terus daripada mempertimbangkan siaran iklan di blog anda itu.... agaknya lah..!

#3. Niche yang tak mahal

Mungkin ada iklan untuk dipaparkan pada blog anda yang bersesuai dengan tulisan atau pengisian pada blog. Tapi pengisian itu bukanlah niche yang membawa iklan mahal. Semua iklan pada niche yang anda tulis adalah murah-murah belaka.

Anda perlu tahu bahawa ada niche yang iklannya dibayar tinggi. Niche ini pula selalunya punya banyak persaingan sebab semua orang berebut nak tulis bab itu. Sebagai contohnya, ramai orang kata niche kewangan punyai iklan yang mahal-mahal.

Jadi kalau anda pakar kewangan, dan ramai orang suka membaca maklumat yang dokongsikan dalam blog kewangan anda, maka kemungkinan untuk anda jana pendapatan dari adsense amat tinggi. Tapi janganlah anda merapu meraban pulak. Kalau itu bukan kepakaran anda elok tak payah kasi orang meluat dan marah. Cari niche lain seperti kesihatan atau apa saja yang anda mahir.

Guna blog untuk buat duit dari adsense

Jadi sekarang mungkin anda dah faham sedikit sebanyak macam mana nak buat duit dari goggle adsense dengan menggunakan kemahiran blogging anda. Ini hanya asas saja, terlalu asas dan anda kena belajar banyak lagi perlahan-lahan untuk tingkatkan kefahaman.

Kalau nak maklumat lebih jelas dan mendalam dapatkan panduan Buat Duit Dengan Google Adsense. Panduan ini disediakan oleh mereka yang memang dah berpengalaman buat duit dari adsense. Mereka kongsikan semuanya termasuk segala teknik untuk anda juga mampu buat duit.

22 October 2014

Mohd Shubhi  /  22.10.14  /    /  1 comment
Harga minyak dah naik. Kesannya membuatkan harga semua barang keperluan akan meningkat naik. Kos sara hidup anda juga akan meningkat naik.

Mungkin Pak Menteri sedapkan hati anda dengan berkata kesannya adalah minima. Memang kesannya minima bagi Pak Menteri dan golongan yang setaraf dengan mereka.

Bagi anda dan saya, golongan marhaen ini, peningkatan kos minyak sebanyak RM0.20 bukanlah satu benda kecil. Kos keseluruhan hidup yang meningkat sebanyak RM100 sebulan adalah satu masalah yang bukan ringan.
10 idea bisnes kecil untuk tambah pendapatan

Tak ada cara lain untuk kontra peningkatan kos itu selain daripada fikirkan idea bisnes kecil untuk tambah pendapatan. Apa lagi yang boleh kita buat?. Marah tak guna!.

Memang betul orang kata tekanan hidup hanya buat kita jadi dua perkara saja. Samada mamp#* atau melawan dan jadi kreatif. Harap kita masuk dalam golongan kedua. Yang tak pernah putus asa dan gunakan kreativiti yang ada untuk terus hidup.

Jika anda sedang cari idea bisnes kecil untuk tambah pendapatan, saya kongsikan 10 idea untuk difikirkan seperti di bawah:

Idea bisnes kecil Perniagaan kopi

Banyak jenis atau model perniagaan kopi ni. Boleh buat kedai kopi, boleh buat serbuk kopi tradisi goreng kat rumah dan lain-lain. Pencinta kopi memang ramai, ada yang suka kopi original dan ada yang suka kopi ala-ala Malaysia.

Ada satu kedai di Taman Tun Dr Ismail yang saya minum dengan kawan menjual semua jenis minuman kopi... hanya kopi. Mereka siap anjurkan kelas mengajar ilmu berkenaan kopi dan bagaimana merasa kopi. Menarik perniagaan kopi ini.

Idea bisnes kecil Perniagaan teh

Sebut teh, semua akan terbayangkan Teh BOH atau Teh Lipton. Mereka dah besar sangat dan ada ladang sendiri. Tapi jika kita kreatif, boleh cari Teh menarik buatan luar atau tempatan dan jadi ajen. Kalau kena strategi tentu boleh dijual.

Saya pernah pertimbangkan nak jadi pengedar Teh Mekah satu masa dulu. Kalau yang pernah ke Mekah tentu kenal Teh Rabia, memang terkenal kat sana. Tapi projek tu terhenti sekerat jalan. Tak tau pulak siapa yang jadi ajen Teh Rabia kat Malaysia sekarang.

Idea bisnes kecil Perniagaan milo

Minum milo anda jadi sihat dan kuat!, semua pernah dengar moto tersebut. Sebenarnya Milo adalah jenama dan perniagaan sebenarnya adalah minuman koko. Ada orang yang tahu teknik bancuhan koko ini sampai sedap diminum macam air milo.

Kalau kita ada ilmu bancuhan tersendiri, kita boleh buat jenama sendiri dan pasarkan kecil-kecilan minuman koko. Kenalah cari nama yang sesuai. Tapi susah rasanya nak buang perkataan Milo dari minda rakyat kita.

Idea bisnes kecil Perniagaan susu kambing

Ini perniagaan yang dah mula popular sekarang. Ia lebih dikaitkan dengan kesihatan. Ada saudagar susu kambing besar di Indonesia yang tawarkan pada saya untuk jadi ajen susu kambing keluaran mereka untuk dipasarkan di Malaysia.

Tapi rasanya kat Malaysia juga ada jenama susu kambing yang berjaya dan besar perniagaan mereka, Higoat. Cari pengeluar susu kambing dan cipta jenama sendiri dan pasarkan secara kecil-kecilan di sekitar kawasan penempatan. Kalau kena tekniknya tentu boleh membesar dan berjaya. Tak payah bela kambing pun untuk itu.

Idea bisnes kecil Perniagaan minuman botol berperisa

Perniagaan kecil minuman botol memang ada potensi untuk menjadi perniagaan besar. Lihat saja Coca-Cola, Pepsi, F&N, Red Bull dan banyak lagi. Mereka berjaya ke tahap dunia. Ramai usahawan kecil di kampung berjaya naik dengan mula membotolkan minuman berperisa.

Ini industri mudah untuk dipasarkan jika kita rajin. Ada banyak kilang yang boleh kita outsource untuk membotolkan jenama minuman kita sendiri. Mulakan dengan menghantar ke kedai-kedai makan berhampiran dan seterusnya mengorak langkah lebih jauh.

Idea bisnes kecil Perniagaan air mineral

Ini perniagaan yang kadangkala pelik. Bayangkan jika diceritakan pada tok nenek kita ada orang jual air kosong untuk diminum, tentu mereka hairan. Tapi minuman mineral atau air minuman biasa yang kosong ini menjadi perkara biasa di seluruh dunia.

Masih ada banyak ruang untuk sesiapa saja masuk dalam industri ini. Tak perlu keluarkan duit untuk sedut air dari bumi, cukup sekadar outsource pada kilang pengeluar air minuman dan bina jenama kita sendiri. Mulakan dengan hantar ke kedai-kedai runcit berhampiran sebelum negorak langkah lebih jauh.

Idea bisnes kecil Perniagaan air buah-buahan

Di bulan ramadan, perniagaan air buah-buahan ini amat laris. Orang yang sedang puasa akan terliur melihat bagaimana proses air buah dilakukan di bazar ramadan. Industri ini juga amat besar.

Siapa tak kenal Marigold, sedap air buah limaunya yang berpulpa. Anda juga boleh mula buat jenama sendiri samada proses sendiri secara kecil-kecilan di rumah atau outsource pada kilang yang sedia ada.

Idea bisnes kecil Perniagaan air bertenaga

Ada seorang kawan yang buat sendiri formula air bertenaga dengan jenamanya sendiri. Takmsilap saya dia namakan sebagai "Charge". Dia berjaya edarkannya ke rata tempat, tapi dek kesilapan pengurusan perniagaan, dia tewas.

Tapi dia masih belum tamat, dia turun dan mulakan semula dan kali ini dengan outsource pada kilang lain. Anda juga boleh buat perkara sama. Bukan formula yang utama, tapi ilmu niaga dan ilmu pengurusan perniagaan yang lebih penting. Mula kecil-kecilan untuk belajar sebelum pergi jauh.

Idea bisnes kecil Perniagaan kek

Dulu jarang kita lihat orang jual kek di pasar malam. Malah tak terfikirpun orang nak beli kek dan makan hari-hari macam sekarang. Sekarang kek ada dijual melaui internet, di pasar malam dan juga di kedai-kedai. Ada yang buat kek sendiri dan pasarkan sendiri.

Ada juga yang ambil kek orang buat dan pasarkan dengan jenama sendiri. Yang pentingnya ilmu perniagaan, dan bukannya ilmu buat kek. Jika ditambah dengan minat dalam bab kek ini, perniagaan ini ada potensi tinggi untuk pergi jauh.

Idea bisnes kecil Perniagaan biskut homemade

Ini juga sama macam perniagaan buat kek di atas. Ada yang punya formula turun temurun buat biskut. Ada yang mampu buat biskut kalah Chipsmore, tapi tak reti pasarkannya.

Ada juga yang tak reti uruskan pengeluaran secara besar-besaran. Kalau anda ada ilmu dan kesungguhan untuk berniaga, cari saja orang yang ada resepi rahsia sebegini dan suruh dia buat pengeluaran dan anda buat pemasaran.

Lagi idea bisnes kecil

Ada banyak lagi idea bisnes kecil yang boleh anda fikirkan. Jika anda mahu tahu 90 lagi idea perniagaan kecil untuk dijadikan panduan, boleh lawati blog ini. Ada 100 idea bisnes kecil yang disenaraikan untuk anda fikir dan pertimbangkan.

21 October 2014

Mohd Shubhi  /  21.10.14  /    /  12 comments
Bekas mufti negeri Perlis, Dr Asri memang menonjol dalam melaksanakan kerjanya sebagai pemikir dan ilmuan Islam. Baru-baru ini dia ada berikan komen berkenaan tak salah pegang anjing walaupun anjing dikategorikan sebagai najis.

Dr Asri memberikan penjelasan bukan haram pegang najis secara mutlak. Bila ada keperluan, najis ada kalanya terpaksa di sentuh. Bila basuh berak anak, kena sentuh najis, bila basuh berak sendiripun kena sentuh najis juga.
Kempen sentuh anjing dan ulamak bagai anjing - Dr Asri

Oleh itu kita perlu melihat sentuh anjing ini dalam konteks keperluan dan bukannya sebagai suka-suka main sedap akal saja. Mazhab Shafie yang merupakan mazhab popular ikutan rakyat Malaysia agak keras dalam hal anjing ini, tapi tidak dalam mazhab lain seperti Maliki.

Ada yang kecam Dr Asri bila dia tulis pada wall FB berkenaan masalah sentuh anjing sedangkan dia bukannya nyatakan samada boleh atau tak boleh penganjuran kempen jom sentuh anjing. Berikuttan itu, dia buat satu lagi ulasan panjang berkenaan isu sentuh anjing dan perkara yang berkaitan dengan anjing... jom baca:

KEMPEN 'I WANT TO TOUCH A DOG' DAN ULAMA BAGAIKAN ANJING

Sesetengah media menggambarkan seakan saya menyokong kempen menyentuh anjing yang dianjurkan oleh sesetengah pihak. Padahal saya hanya bercakap dari dimensi teks yang ada dalam Islam berkaitan anjing bukan tentang kempen memegang anjing tersebut. 

Saya tidak menyatakan sokongan ataupun bantahan kepada kempen tersebut kerana saya tidak jelas apakah tujuan kempen sentuh anjing itu dianjurkan. Apakah keperluan program seperti hendak dianjurkan?!!

Ini seperti mana saya juga tidak jelas mengapakah jutaan ringgit dibelanjakan untuk membolehkan rakyat melihat PANDA dari China. Jika saya ingin menyokong ataupun membantah, saya hendaklah jelas dan adil ke atas kedua-dua kes ini.

Isu anjing itu telah saya tulis beberapa tahun lepas. Ini kerana pengalaman saya yang sering ditanya oleh 'muslim bandar', muslim yang baru menganut Islam dan bukan muslim mengenai sikap Islam terhadap anjing.

Tulisan saya untuk menghilangkan persepsi negatif terhadap ajaran Islam berkaitan dengan anjing. Sesiapa yang hidup di Barat akan lebih terasa persoalan ini dibangkit oleh saudara-saudara baru muslim.


ULAMA YANG BAGAIKAN ANJING

Dalam kesibukan membincangkan isu sentuh anjing, kita jangan lupa mengingati diri bahawa ada isu yang lebih besar yang dibangkitkan oleh al-Quran berhubung dengan anjing, iaitu ULAMA YANG BERSIKAP BAGAIKAN ANJING.

Ini al-Quran sebut dalam Surah al-A'raf ayat 175-176. Firman Allah: (maksudnya) 
“Dan bacakanlah kepada mereka (Wahai Muhammad), khabar berita seorang yang Kami beri kepadanya (pengetahuan mengenai) ayat-ayat kami. kemudian dia menjadikan dirinya terkeluar darinya, lalu syaitan mengikutnya, maka jadilah dia daripada orang-orang yang sesat. Dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami tinggikan pangkatnya dengan ayat-ayat itu, tetapi dia mahu kepada dunia dan menurut hawa nafsunya; maka bandingannya seperti ANJING, jika engkau menghalaunya, dia menjelirkan lidahnya, dan jika engkau membiarkannya: dia juga menjelirkan lidahnya. Demikianlah bandingan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat kami. maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir”. 
(Surah al-A’raf: ayat 175-176).

Ayat ini menceritakan perihal kisah seorang ilmuwan agama yang meninggalkan ajaran Allah semata-mata kerana keinginannya kepada dunia. Riwayat-riwayat Israiliyyat menyebut nama orang tersebut ialah Bal'am. 

Apa yang penting, ayat ini telah menyamakan ulama yang menjual nilai ajaran Allah hanya untuk kepentingan dunianya sama seperti anjing yang sentiasa menjelirkan lidah. Padahal jika dia berpegang atas prinsip ilmu dia tetap akan mendapat kemuliaan. 

Namun, dia gopah dengan silauan tawaran dunia. Samalah dia seperti anjing yang sentiasa menjelirkan lidah. Anjing menjelirkan lidah disebabkan kepanasan badannya, atau oksigen yang tidak cukup bagi tubuhnya.

Demikian ilmuwan yang sentiasa kepanasan kerana gilakan dunia, atau sentiasa merasa tidak memadai dengan kedudukan mulianya sebagai ilmuwan, lalu dia menjelirkan lidahnya yang hodoh mencari yang lain habuan yang lain.

Pelbagai fatwa mengampu dikeluarkan. Jika pihak yang diampu membuat salah, dia mencari dalil menjustifikasikannya. Jika musuh pihak yang diampu membuat salah, dia mencari puluhan dalil yang memasukkan mereka ke dalam neraka.

Jika pihak yang diampu itu betul, berlebih-lebihan dia memuji dengan segala dalil agama. Jika musuh pihak yang diampu betul, dia cuba mencari dalil agama untuk melihat kelemahan dari sudut yang lain.

Maka Allah menjanjikan bagi ulama yang menyembunyikan kebenaran balasan yang dahsyat. Allah berfirman: (maksudnya) 
“Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa-apa keterangan Kitab suci yang telah diturunkan oleh Allah, dan membeli dengannya harga yang sedikit, mereka itu tidak mengisi dalam perut mereka selain daripada api neraka, dan Allah tidak akan berkata-kata kepada mereka pada hari kiamat, dan ia tidak membersihkan mereka (dari dosa), dan mereka pula akan beroleh azab yang perit”.
(Surah al-Baqarah: ayat 174)

Ya! ulama itu bukan malaikat atau nabi yang maksum. Mereka seperti insan lain yang terdedah kepada salah dan dosa. Namun walau apapun keadaannya, mereka tidak boleh menyelewengkan fakta, atau menyembunyikan kebenaran sehingga mengelirukan manusia tentang hakikat ajaran Allah S.W.T. 

Ini kerana yang menyebabkan mereka itu dianggap ulama kerana ilmu yang dimiliki oleh mereka. Peranan mereka adalah menjaga ilmu dan memastikan ilmu itu berfungsi untuk kemaslahatan manusia. 

Menjadi mat rempit, atau perompak, atau pemimpin yang tidak jujur tidak lebih buruk daripada ulama yang menyembunyikan kebenaran atau menyelewengkan fakta sehingga manusia tersesat. 

Maka al-Quran menyamakan ulama yang memutarkan kebenaran itu seperti anjing yang menjelirkan lidah.

Bab sentuh anjing jelas

Siapakah agaknya ulama yang macam anjing yang dimaksudkan oleh Dr Asri perlulah kita perhatikan sendiri. Perhatikan dalam skop terbukan dan bukannya berlandaskan kumpulan mana kita duduk. Kalau kita tidak terbuka, kita juga akan tertutup dari melihat kebenaran.

Rasanya bab sentuh anjing ini amat jelas dan ramai pembahas dalam artikel yang lalu rasanya memahaminya. Cuma ramai tak dapat atasi nafsu amarah bila komen dengan menggunakan nafsu tersebut. Hanya kerana bab sentuh anjing kita dah gagal mengawal perasaan, bagaimana agaknya dalam isu-ius lain yang lebih berat... atau kita sebenarnya hanyalah perasan?

19 October 2014

Mohd Shubhi  /  19.10.14  /    /  95 comments
Menarik juga bila saya terlihat berita berkenaan kempen 'Jom pegang anjing' yang dianjurkan oleh Syed Azmi Alhabshi. Kempen jom pegang anjing itu dibuat di Central Park, Bandar Utama.

Tentu penganjur mendapat kritikan dan juga sokongan dari berbagai pihak. Bagi yang bukan beragama Islam, tentu bukan menjadi satu masalah. Tapi bagi umat Islam di Malaysia, bab pegang anjing ini dah jadi macam satu fobia.
Jom pegang anjing ! apa pendapat anda ?


Apa yang menarik adalah kehadiran lebih daripada 1,000 orang yang datang mahu merasakan pengalaman pegang anjing. Ramai umat Islam yang selama ini takut dan tak pernah pegang anjing hadir untuk belai dan pegang salah satu haiwan yang di sebut dalam Al-Quran itu.

Tak boleh pegang anjing

Majoriti besar umat Islam di negara kita dah ditanam sejak kecil bahawa umat islam tak boleh pegang anjing. Malah kalau dikampung masa zaman kanak-kanak dulu, anjing yang masuk kampung akan jadi binatang buruan.

Bila ada seekor anjing yang tersesat masuk kampung, sudah pasti anjing itu akan berakhir dengan lolongan kenan pukul. Baik kanak-kanak maupun orang dewasa akan halau dan sakiti anjing tersebut.
Jom pegang anjing ! apa pendapat anda ?

Bertambah lagi jikalau anjing yang masuk itu berwarna hitam pekat keseluruhannya, akan teraniaya teruk dipukul. Kalau nasib tak baik mungkin kena pukl sampai mati. Anjing hitam dikaitkan dengan amalan ilmu hitam yang akan menyusahkan orang kampung.

Saya terdidik dengan pegangan tak boleh pegang anjing. Dalam kitab fikah mazhab Shafie, anjing dikategorikan sebagai salah satu daripada najis berat. Kalau tersentuh perlu disamak terlebih dahulu untuk pastikan anggota kita suci semula. Itulah ajaran yang disebarkan pada penganut agama Islam di negara kita.

Pengalaman pegang anjing

Bila saya pergi ke luar negara, saya belajar menyesuaikan diri dengan masalah pegang anjing ini. Belajar kerana terpaksa. Di negara Perancis tempat saya tinggal selama 5 tahun mempunyai bilangan anjing yang amat banyak.

Data menunjukkan jumlah bilangan anjing di negara Perancis itu melebihi jumlah bilangan penduduk di negara tersebut. Ertinya anjing lebih banyak daripada manusia di Perancis. Bayangkan kalau jumlah banyak sebegitu ketika kita berada di tempat awam.

Orang perancis suka bela anjing. Mereka akan bawa anjing berjalan seperti kawan akrab mereka. Malah mereka akan tunggu anjing buang najisnya dengan sabar dan penuh kasih sayang.

Bayangkan kalau ada orang yang takut tengok anjing lalu lari, tentu mereka akan terasa hati. Apatah lagi kalau anjing comel yang datang nak bermanja dengan kita disepak melambung 2 and half somersoults...?

Masalah pegang anjing haram

Bila anjing terlalu banyak, ia mendatangkan masalah yang besar pada saya. Satu kerana pefahaman bawah anjing itu najis berat. Kalau najis biasapun haram pergi ramas atau pegang, apa pulak najis berat. Tentulah lebih haram untuk pegang dan ramas atau belai.

Fobis pegang anjing berkisar terhadap masalah haram pegang najis atau main najis. Kalau nak dikatakan takut, apa sangat nak ditakutkan dengan anjing comel berbulu sebesar kucing tu. Jadi bukannya sebab takut saya lari dari anjing.

Kalau anjing besar sebesar anak kerbau adalah juga takutnya. Itupun sebab dia besar dan ganas. Orang boleh pegang anjingpun tak berani.

Satu lagi masalah adalah kesukaran nak cari tanah. Negara seperti Perancis tu lebih banyak simen di kawasan bandarnya berbanding tanah. Kesukaran nak cari tanah bakal mendatangkan masalah kalau nak samak jika terpegang anjing.

Jadi semua jadi serba tak kena. Hidup rasa terlalu sukar sangat setiap kali keluar pekan berjalan-jalan. Pergi ke rumah kawan yang ada anjing juga jadi sukar. Selisih dengan kawan-kawan yang sedang heret anjing juga sukar.

Kali pertama pegang anjing

Pada satu hari, saya sedang berjalan nak masuk sebuah pusat membeli belah di Bandar Montpellier. Dalam kesibukan orang ramai lalu lalang, tiba-tiba datang seekor anjing sebesar anak lembu ke arah saya.

Anjing itu jinak jadi tuannya melepaskan saja berjalan ke sana ke mari. Mungkin anjing itu tercium bau takut keluar dari badan saya lalu dia menerpa ke arah saya. Saya secara spontan menarik seorang mat perancis di sebelah saya dan menjadikan mat perancis malang itu sebagai perisai.

Saya heret dia sambil memegang bahunya dengan kuat ke sana kemari seperti pelindung untuk mengelak dari anjing itu datang menyentuh saya. Orang itu terkejut dan tuan punya anjing itu juga amat terkejut. Dan paling memalukan semua orang di sekeliling kawasan itu terkejut besar.
Penganjur

Pemilik anjing itu datang dan memegang anjingnya dan cuba meredakan keadaan saya. Dia kata tak perlu takut kerana anjing itu tidak ganas.

Nak diringkaskan cerita akhirnya, saya tenang semula. Saya hulurkan tangan pada anjing itu dan mula membelai lehernya sambil sebelah tangan lagi menepuk lembut pada badan anjing itu. Semuanya kembali tenang dan saya dengan selamba belah dari situ dalam keadaan malu dan berfikir panjang.

Mula tak kisah pegang anjing

Selepas itu saya mula merujuk hukum hakam berkenaan anjing dan berjumpa dengan berbagai pendapat yang lebih ringan terhadap masalah pegang anjing dan juga terhadap jilatan anjing dan lain-lain lagi.

Saya mula hilang masalah fobia dengan anjing ini. Kalau perlu saya akan pegang saja dan belai. Itupun hanya ketika di Perancis. Di Malaysia saya elakkan dari berbuat begitu sebab takut orang akan pandang semacam.

Tapi dalam keadaan biasa, saya selamba saja dengan anjing. Ketika berjogging di taman perumahan, anjing banyak berkeliaran, tapi saya tak kisah selagi mereka tidak ganas. Kalau dia serondol kaki sayapun, saya buat tak tau saja...

Pernahkah anda pegang anjing

Bagaimana pula pendapat anda dengan kempen jom pegang anjing yang dianjurkan oleh Syed Azmi Alhabshi tersebut.

Apakah anda juga biasa pegang anjing dan sengaja simpan perasaan tak kisah dengan amalan pegang anjing itu... berikan pendapat anda pada ruang komen di bawah atau kongsikan pengalaman anda pegang anjing. Terima kasih!

sumber gambar : The Rakyat Post dan The Malaysian Insider

18 October 2014

Mohd Shubhi  /  18.10.14  /    /  No comments
Ini satu lagi artikel tambah pendapatan yang sya buat khas untuk mereka yang nak belajar teknik lengkap berniaga di Facebook dengan video Mudahnya Berniaga di FB.

Kalau anda tak hingin tambah pendapatan dengan berniaga di Facebook, boleh abaikan artikel ini. Baca saja banyak lagi artikel lain yang menarik di blog ini untuk aktiviti santai anda.
Belajar teknik lengkap berniaga di Facebook

Saya tak buat perniagaan di facebook. Tapi saya ada gunakan Facebook untuk promosikan perniagaan saya. Ertinya saya gunakan Facebook sebagai satu daripada medium pemasaran perniagaan yang saya jalankan.

Mula Berniaga gunakan Facebook

Tak ada cara yang lebih mudah di zaman teknologi komunikasi canggih sekarang untuk memulakan perniagaan selain dari menggunakan kemudahan di Facebook. Kalau tak nak keluarkan satu senpun duit, anda masih boleh buka akaun di Facebook dengan percuma.

Bukan saja boleh buka akaun seara percuma, malah anda juga boleh buat promosi perniagaan secara percuma dengan Facebook. Kalau nak lebih berkesan, keluarkan duit sikit saja untuk buat iklan dan tingkatkan pemasaran anda menggunakan Facebook.

Pemasaran di Facebook amat murah dan berkesan

Kalau nak dibandingkan antara iklan dengan Facebook dengan medium tradisi sebelum ini, memang jauh lebih murah. Sedangkan keberkesanannya tersangatlah hebat. Anda boleh pilih saiz pasaran dengan menggunakan Facebook.

Ikut suka anda nak pilih kriteria pelanggan sasaran anda berdasarkan demografik yang disediakan oleh Facebook. Memang Facebook ini amat fokus dalam menentukan saiz pasaran anda. Nak pusatkan pemasaran di negeri tempat tinggal anda saja boleh, nak pusatkan pemasaran di seluruh Malaysia juga boleh.

Dapatkan teknik lengkap berniaga di Facebook

Berniaga di facebook walaupun mudah tetap perlukan teknik yang berkesan. Dan teknik lengkap berniaga di Facebook perlu dipelajari daripada mereka yang telah berjaya melakukannya.

Untuk memudahkan anda belajar bagaimana mulakan perniagaan di Facebook, anda boleh beli panduan dalam bentuk video. Ianya merupakan panduan lengkap yang serupa macam anda masuk sekolah akademi berniaga menggunakan Facebook.

Buka sikit-sikit bila ada masa sampai anda khatam dan jadi pakar berniaga di Facebook. Semua diajar agar anda rasa berbaloi dan akhirnya dapat tambah pendapatan untuk selesaikan masalah kos barang yang semua naik sekarang ini.

"Kalau berminat, dapatkan segera teknik lengkap berniaga di Facebook melalui video Mudahnya Berniaga di FB "

17 October 2014

Mohd Shubhi  /  17.10.14  /    /  No comments
Ini artikel promosi penggunaan Santan King. Santan King merupakan produk santan istimewa lazat berkhasiat keluaran bumiputera yang boleh didapati di seluruh rangkaian pasaraya Giant dan juga Giant Coldstorage seluruh Malaysia.

Anda boleh gunakan Santan King untuk membuat Bingka Ubi ini. Dapatkan di mana-mana pasaraya Giant dan Coldstorage berdekatan tempat anda tinggal. Santan King tersedia dalam bentuk santan cecair pekat sedia untuk digunakan.

Kalau kat kampung saya bingka ubi dipanggil dengan nama Bengkang Ubi. Bengkang ubi ni memang salah satu kuih kegemaran saya masa kecik-kecik dulu.
Resepi bingka ubi guna Santan King

Orang kampung masa tak ada kemampuan untuk beli oven satu masa dulu buat bengkang dengan menggunakan cara tradisi periuk kayu. Untuk kasi masak dengan sekata, mereka terpaksa panaskan bengkang ibu dari atas dan juga dari bawah. (sumber gambar)

Pemanasan dari atas dibuat dengan membakar sabut yang disusun atas penutup bengkang. Bara dari sabut itu dikipas sampai asap keluar berkepul-kepul memenuhi ruang rumah.

Rasa macam nak pengsan bila terpaksa menahan bau asap berkepul dalam rumah waktu itu dan biasanya semua orang akan lari keluar rumah sebab tak tahan duduk dalam asap.

Tapi itu semua kisah dulu-dulu. Sekarang tak ada lagi orang yang masak gunakan cara tradisi macam mak saya masak bingka ubi menggunakan dapur kayu dan sabut kelapa. Barangkali orang muda-muda sekarang tak pernah merasai bagaimana siksanya nak makan bingka ubi macam saya dulu.

Resepi Bingka Ubi dengan Santan King

Bahan-Bahan yang diperlukan untuk membuat bingka Ubi

  • 4 cawan ubi kayu yang telah diparut- toskan atas penapis santan selama 30 min utk buang airnya
  • 1 cawan ‪ Santan King
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula pasir - guna 3/4 cawan saja pun ok jugak
  • 4 sudu makan minyak jagung untuk dicampur dalam adunan
  • secubit garam 
  • sedikit pewarna kuning
  • 2 sudu makan minyak jagung untuk dileserkan pada loyang

Cara membuat bingka ubi dengan Santan King

  1. Panaskan oven 150 darjah Celcius selama 10 minit
  2. Campurkan semua bahan hingga sebati
  3. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dileserkan dengan minyak jagung tadi
  4. Bakar adunan ini selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 150 darjah Celcius
  5. Sejukan terlebih dahulu dan baru dipotong


Begitulah resepi yang boleh anda ikut untuk menyediakan makanan Bingka Ubi dengan menggunakan Santan King lazar berkhasiat. Tak perlu risau tentang penggunaan Santan kerana ianya bukanlah satu masalah untuk kesihatan anda. Asalkan tidak berlebihan dalam makan dan berhenti makan sebelum kenyang, anda akan ok saja... insyaallah!

Contact Me

Name

Email *

Message *

Search