Jom kongsi pendapat anda.
Follow us on Twitter Subscribe to FB Subscribe via Email

06 October 2008

Mohd Shubhi  /  6.10.08  /  ,   /  1 comment
Tahun Ini Saya beraya di kampung Isteri saya di Melaka. Seperti kebanyakan orang lain juga (saya agak orang lain juga bersetuju dengan saya) saya sebenarnya agak janggal sedikit beraya di tempat orang, rasa kurang seronok dan mati kutu. Jadi saya habiskan aktiviti dengan mengikut apa saja aktiviti yang dianjurkan oleh masyarakat setempat.

Saya sempat berjemaah solat sunat Tarawih di 3 tempat yang berbeza di kampung isteri saya. Di dalam kawasan kampung itu terdapat 2 surau dan 2 masjid. Pada tahun ini saya hanya sempat solat di 2 masjid tersebut dan satu dari surau yang terletak berhampiran dengan rumah bapa mertua saya.

Masih ada amalan solat tarawih express di Melaka

Rata-rata di kampung tersebut masih mengikut tradisi lama dalam bersolat Tarawih iaitu membaca surah lazim dan bacaannya di buat dengan laju serta tidak sedap dan kurang mengikut hukum tajwid yang sempurna.

Kalau di tempat saya trend ini sudah ketinggalan zaman. Sekarang solat tarawih di Imamkan oleh para tahfiz yang akan menhabiskan 30 juzuk Al-Quran sepanjang bulan ramadan itu. Dan bacaan mereka pula amat merdu hingga tak terasa masa berlalu.

Sambutan para jemaah juga tak berapa menggalakkan kalau nak dibandingkan dengan tempat lain terutamanya kampung saya di Kubang Semang, Bukit Mertajam Pulau Pinang.

Takbir rumah ke rumah di Melaka

Malam raya pula saya solat isya di surau berhampiran rumah mertua saya dan ikut serta kumpulan yang beramai-ramai pergi takbir dari rumah ke rumah. Untuk menghabiskan aktiviti itu lebih awal, mereka berpecah kepada 8 kumpulan di ketuai oleh seorang tekong.

Sepanjang aktiviti itu saya melihat kebanyakan mereka lintang pukang bacaan takbirnya, begitu juga bacaan doanya. Namun saya difahamkan mereka tersebut diantara yang paling berkebolehan.

Saya melihat majoriti mereka yang hadir di surau atau masjid, yang mengepalai imam biasanya tak berapa elok bacaannya. Ini juga terjadi di banyak tempat lain di negara kita.

Solat raya cukup meriah di Melaka

Pada hari raya saya solat sunat hari raya di masjid kampung tersebut. Seperti biasa jemaah yang hadir melimpah hingga keluar masjid. Ini fenomena biasa di mana solat sunat ini amat mendapat sambutan, lebih daripada solat wajib.

Menjadi tradisi di kampung tersebut sebelum memulakan solat setiausaha masjid akan menjemput pemimpin kampung berucap untuk memberi sedikit maklumat terkini kepada para jemaah.

Perbezaan berucap antara imam dan pemimpin masyarakat lain

Saya melihat pimpinan kampung bangun untuk berucap. Memakai baju melayu johor siap bersampin. Memakai gelang di tangan kanannya. Matanya merah dan bengkak, mungkin terlalu banyak berjaga. Namun ucapannya amat jitu dan berinformasi.

Banyak anugerah telah di capai oleh kampung tersebut. Pendek kata itu merupakan desa cemerlang. Banyak aktiviti kemasyarakatan telah dilaksanakan. Berbagai biro telah di tubuhkan untuk menyelaras kepimpinan serta aktiviti di situ.

Kemudian tiba giliran ucapan imam. Imam bangun sambil tunduk mamandang lantai. Tangannya tak henti-henti melurut wayar, menarik ke atas dan kemudian melepaskannya. Dia macam tak mau atau tak tau berucap.

Sebelum itu saya lihat imam tadi datang kemasjid membawa sebotol air. Sampai di masjid dia terus ke depan tempat imam. Dia mengambil cawan, menuangkan sendiri air yang dibawanya kedalam cawan dan meletakkan di atas mimbar. Tiada bantuan lansung dari orang lain. Kesian pak Imam, nampak macam tak dihormati.

Imam perlu berkaliber

Ketika solat, imam membaca tak berapa menarik (tak sedap), tajwid tak berapa sempurna. Berkutbah pula dengan membaca teks sepenuhnya. Tiada penghayatan. Sekadar untuk cukup syarat.

Dari situ saya melihat betapa anak muda kita tak ingin menjadi orang agama. Mereka lebih ingin menjadi pemimpin politik. Orang agama tak berkaliber untuk menarik minat orang muda. Orang politik amat pandai menarik minat kaum muda. Agak malang jika orang politik itu pula kurang agama.

Saya rasa tiba masanya kita menaikkan semula kredibiliti semua imam yang mengetuai masjid-masjid dan surau-surau. Agar mereka menjadi manusia contoh ikutan para remaja. Barulah kita dapat menaikkan semula syiar Islam di Bumi ini.

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Moga ibadah kita sepanjang Ramadan di terima Allah dan kita lahir sebagai insan lain yang lebih bagus selepas menjalani ibadah puasa tempoh hari.

Contact Me

Name

Email *

Message *

Search