Aktiviti Ekonomi Masjid

Thursday, June 4, 2009


Saya menguruskan aktiviti untuk menjana sumber kewangan di masjid tempat tinggal saya di puchong.

Salah satu aktiviti yang dicadangkan adalah untuk mengunakan segala kemudahan dewan dan bilik kuliah yang masjid ada bagi sewaan pada mereka yang mahu mengadakan sesuatu majlis atau acara keramaian ataupun perjumpaan perniagaan seperti kursus atau taklimat.

Apabila ada permintaan untuk menggunakan kemudahan tersebut, maka ianya akan di serahkan pada saya.

Minggu ini ada permohonan untuk mengadakan majlis pertunangan di masjid kerana pihak perempuan tinggal di flat yang kekurangan ruang untuk memuatkan seramai 50 orang.

Setelah berbincang saya mengesyorkan mereka menggunakan salah satu dewan yang ada dan pihak masjid akan menyediakan meja dan kerusi untuk menjamu selera.

Saya memberitahu sewaan dewan tersebut ialah sebanyak RM200.00 sekali sewa, saya lihat mereka menelan air liur dengan agak sukar setelah mendengar harga sewaan itu.

Mereka bangun melihat sekitar dewan dan kawasan sekelilingnya dan kembali menyatakan yang mereka tidak memerlukan kerusi atau meja, cukup sekadar atas lantai saja dan mereka tidak perlu dewan, cukup sekadar diluar ruang legar sahaja yang ada kipas angin.

Saya dapat rasakan mereka rasa berat dengan jumlah bayaran yang saya sebut tadi. Jadi saya berkata jika begitu yang mereka mahu saya rasa mungkin sewaannya hanya setakat RM50.00 atau mungkin percuma sahaja, bergantung kepada keputusan perbincangan saya dengan ahli ajk lain.

Saya menelefon penyewa sekali lagi tadi untuk menmastikan permohonan tersebut dan saya menyatakan yang saya sedang memohon untuk tidak mengenakan apa-apa bayaran pada mereka di sebabkan tiada apa yang perlu pihak masjid sediakan.

Penyewa itu mengambil kesempatan menembak saya dengan berkata, sepatutnya itulah yang dia jangkakan, percuma sahaja jika mahu menggunakan kemudahan masjid.

"Now, everything is about business even in mosque" tambahnya lagi.

Saya berkata, pihak ajk terpaksa memikirkan cara menjana pendapatan bagi menampung segala aktiviti masjid untuk kebaikan semua penduduk khariah.

Tiada satu senpun para pengurusnya dapat malah kadangkala terpaksa mengeluarkan duit poket sendiri bagi pengurusan.

Saya terfikir adakah orang ramai jangka selama ini, masjid mendapat duit yang muncul dari kolam wuduk setiap kali mahu malaksanakan aktiviti, menyelengara dan mengimarahkan masjid...?
Share

No comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2015 Pendapatanda
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah