Kelebihan Anak Perempuan - Keluarga Lebih Bahagia Dan Optimistik

Wednesday, December 23, 2009

Membesar dalam satu keluarga yang mempunyai sekurang-kurangnya satu kakak atau adik perempuan dapat membuatkan anda menjadi lebih tahan lasak dalam menghadapi tekanan hidup. Demikian satu penemuan dalam kajian yang dijalankan oleh Prof Tony Cassidy, dari university of Ulster. Kajian dijalankan bersama dengan para penyelidik dari De Monfort University of Leicester.


Anak perempuan menggalakkan komunikasi sesama keluarga dan dapat mengeratkan silaturahim sesama mereka, ini dapat membentuk kesihatan minda yang baik hasil dari keakraban berkomunikasi.

Sebaliknya membesar dalam linkungan keluarga yang hanya mempunyai anak lelaki menyebabkan perkara yang sebaliknya berlaku. Anak lelaki hanya menggalakkan dunia keluarga yang sunyi sepi tanpa komunikasi yang mana ia dapat memecahkan rantaian sunyi tersebut.

Anak perempuan yang mempunyai kakak juga didapati lebih berkeyakinan dalam mencapai kecemerlangan. Kesannya lebih kuat dalam keluarga yang retak atau kesusahan dimana anak perempuan akan menggalakkan perkongsian masalah melalui komunikasi.

Kajian dijalankan terhadap 571 orang yang berumur antara 17 hingga 25 tahun.
Share

No comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2015 Pendapatanda
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah