Jom kongsi pendapat anda.
Follow us on Twitter Subscribe to FB Subscribe via Email

07 October 2010

Mohd Shubhi  /  7.10.10  /  , ,   /  No comments
Sebelum umat Islam sedar betapa nilai-nilai Islam yang mementingkan keselamatan, memelihara diri sendiri, orang lain, binatang dan alam sekitar mempunyai nilai komersial yang tinggi, orang bukan Islam telah terlebih dulu mengguna atau mengetengahkan nilai-nilai tersebut dalam memasarkan barangan keluaran mereka.

Kita boleh lihat terdapatnya gerakan anti penggunaan binatang sebagai bahan ujian pembuatan bahan-bahan ubatan serta solekan. Mereka merupakan satu kuasa desakan yang secara tak lansung mempromosikan bahan-bahan berunsurkan herba dan mineral.


Hasil daripada wujudnya pilihan barangan ubatan dan solekan yang bebas daripada unsur binatang serta alkohol, umat Islam mula menjadi pengguna yang setia terhadap barangan tersebut yang mana sebelum ini kita main belasah saja walaupun ada sedikit rasa bersalah, tapi nak buat macammana, tak ada pilihan, darurat dan seumpamanya merupakan alasan yang sering kita dengar.

Maha besar Allah, dalam kemunduran umat Islam yang nampak lesu di serata dunia, segala kejadian akhirnya tetap menuju kepada kemudahan umat Islam jua, kelebihan tetap berpihak kepada umat Islam juga sepertimana yang terjadi dengan permintaan barangan solekan sekarang ini. Segala yang berlaku tetap menjurus kemudahan umat Islam mengamalkan syariat.

Para pengeluar bahan solekan sekarang berebut untuk mendapatkan pensijilan halal agar barangan mereka dapat diterima oleh lebih 1.6 billion umat islam di seluruh dunia. Itulah agaknya yang cuba dilakukan oleh kerajaan dalam memperomosikan halal hub di negara kita.

Namun maslah paling utama bagi para pengeluar barangan di seluruh dunia ialah terdapat beratus-ratus agensi pensijilan halal yang berlainan di antara satu dengan yang lain. Pinsijilan atau pengiktirafan halal tidak mempunyai satu badan tetap yang khas di peringkat internasional.

Bagaimana hendak kita selesaikan masalah ini?, dari segi pentafsiran halal serta haram kita umat Islam telah berpecah dengan berbagai pendapat, ia nampak seperti satu kerja yang tak berkesudahan untuk menyatukan umat Islam dari segi pengamalan dan kehidupan.

Sila baca laporan menarik yang dipaparkan di sini mengenai pasaran halal umat Islam. 

05 October 2010

Mohd Shubhi  /  5.10.10  /  , ,   /  No comments
Hujung minggu baru-baru ini saya bawa anak-anak dan isteri ke Melaka sebagai memenuhi aktiviti kehidupan dan juga merehatkan fikiran daripada disumbat dengan cerita cari duit, cerita politik, cerita dera, cerita jenayah bunuh orang dan macam-macam lagi yang kadangkala menyempitkan dada.


Banyak yang dapat saya lakukan sekali gus dalam masa hujung minggu yang pendek tersebut.
  1. Bawa anak-anak berkelah tepi pantai
  2. Ziarah bapa mertua yang keseorang di kampung
  3. Bawa isteri jalan-jalan
  4. Ambil gambar untuk koleksi photography saya
  5. Jimatkan wang belanja daripada berjalan ke tempat lain yang ada kos penginapan.

Bertolak ke Melaka pada petang sabtu ikut jalan bebas tol, dari Puchong terus ke Bandar Baru Salak, masuk Pekan Sepang, belok ke Lukut.

Dari Lukut terus ke PD sampai Teluk Kemang, lalu Akedemi Laut (ALAM), lencong ke Pengkalan Balak terus sampai ke Masjid Tanah. Jalan yang selalu saya ikuti jika ke Melaka, kenderaan tak banyak, pemandangan indah dan paling utama jimat tol.

Sampai Melaka saya disambut oleh hujan ribut ketika makan malam di kedai tom yam. Selesai makan baru terus ke rumah bapa mertua untuk bermalam di sana. Ini yang saya katakan jimat kos penginapan.

Esoknya selepas subuh saya sekeluarga serta kakak ipar dan anak saudara yang ramai terus ke Pantai Puteri yang tak jauh dari rumah mertua, sekitar 10 minit sahaja. Siap pasang khemah dan membiarkan anak-anak semua main pasir pantai saya bersiar sepanjang pantai ambil gambar sambil menghirup udara segar.

Sepanjang pantai dipenuhi oleh sampah sarap yang ditolak ombak ke darat, macam-macam ada dari botol plastik sampai ke mentol terdampat di situ.

Memang kerosakan berlaku hasil dari tangan manusia sendiri, pantai yang indah tercemar dari aktiviti ramai dari kita yang mencampakkan bahan buangan sesuka hati. Nasib baik tak ada jumpa mayat bayi terdampar!. sekarang ni sampai bayi pun ada di kalngan kita yang mencampaknya begitu saja, macam sampah.

Sekarang ni musim orang cari anak udang kepal, saya tak ingat apa mereka panggil, tapi ianya sejenis udang kecil yang dibuat belacan atau cencaluk yang banyak di persisiran pantai. Ramai yang berkeliling sepanjang pantai dari pagi, dan hasilnya terus boleh dibeli dengan harga RM3 sekilo. Kalau masuk ke pasar dah jadi RM4 atau RM5 sekilo. 

Walaupun banyak kerosakan berlaku, rezki masih melimpah ruah untuk manusia dimuka bumi ini, entah sampai bila saatnya kita akan sedar dan bersyukur kepada Tuhan yang Maha Pemurah, dalam keengkaran kita mentaatiNya, masih diberikan sumber kehidupan, mungkin berkat dari mereka yang soleh dan taat, walaupun jumlahnya amat sedikit.

Seberang jalan di tempat saya pasang khemah, ada Masjid yang saya lihat jumlahnya amat sedikit penggunjungnya. Jumlah yang keluar dari masjid selepas kuliah subuh tidak seramai yang berkumpul di pantai mencari anak udang.

Banyak cerita sepanjang jalan kehidupan jika kita melihat dan memikirkannya, cuma amat sedikit yang mahu berfikir.04 October 2010

Mohd Shubhi  /  4.10.10  /  , ,   /  No comments
Christien Meindertsma,Penulis Buku Pig 05049
Terdapat sekurang-kurangnya 187 barangan menggunakan bahan yang bersumber daripada Babi.

Senarai barangan daripada babi dan bagaimana babi mempengaruhi dunia telah di tulis di dalam buku yang bertajuk "Pig 05049".

Anda boleh klik di sini untuk menyaksikan persembahan penulis buku tersebut Christien Meindertsma dalam satu rancangan mengenai buku tulisannya.

Beginilah nasib umat islam apabila mundur terlalu lama dan kini hampir kesemua teknologi dan industri di kuasai oleh orang bukan Islam terutamanya barat.


Barangan yang sepatutnya haram bagi umat islam untuk digunakan secara tak sedar dan samada suka atau tak suka umat islam sendiri kadangkala terjebak menggunakannya.

Mungkinkah ada fatwa yang membolehkan kita menggunakan barangan yang ada unsur atau bahan babi di dalamnya? ini kena tanya Dr Asri, tapi kalau dari awal kita menguasai teknologi sudah tentu kita tak akan cari babi untuk menyelesaikan keperluan teknologi atau melakukan R&D.

01 October 2010

Mohd Shubhi  /  1.10.10  /  , ,   /  No comments
"Ikutilah apa yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu dan janganlah kamu ikuti selain Dia sebagai pemimpin. Sedikit sekali kamu mengambil pelajaran" Al-A'raf 7:3

Renungan kehidupan:
10 orang tukang kebun diberikan tugasan oleh tuan punya kebun bagi menjaga sebuah kebun seorang, masing-masing diberikan segala kelengkapan yang mencukupi dalam melaksanakan tugas yang telah diamanahkan kepada mereka.


Ada berbagai ragam perangai setiap tukang kebun dalam melaksanakan tugasan mereka. Yang paling ramai di antara 10 orang itu bertindak amat pelik sekali. Mereka sentiasa berebut untuk menjaga kebun rakan-rakan mereka yang lain dengan berbagai helah agar kebun yang dijaga menjadi lebih luas. Ada yang bertengkar, ada yang berhelah, ada juga yang meminta-minta.

Bagi seorang yang tekun menjaga hanya bahagian kebunnya sahaja dituduh tidak agresif, tidak maju dan sebagainya. Membuatkan yang seorang itu merasa pelik kenapa mereka berebut-rebut sedangkan sebanyak mana kebun yang mereka rebut dan dapatkan sekalipun ianya adalah kepunyaan tuan punya kebun tersebut.

Bukankah lebih baik memberikan tumpuan kepada kebun yang ditugaskan sahaja dan melaksanakannya dengan sebaik mungkin, samada akan diberi kebun yang lebih luas untuk dijaga, terpulanglah kepada tuan punya kebun itu untuk menilai dan memberikannya. Lagipun semua kebun adalah kepunyaan tuan mereka itu walau sebanyak manapun yang dianugerahkan olehnya kepada penjaga untuk menjaganya.

Kategori manakah kita dalam menjalani kehidupan di dunia ini?, adakah yang berebut tak cukup tanah untuk memiliki segala-galanya yang hakikatnya tidak pernah kita miliki atau yang tekun memelihara apa yang telah ditugaskan kita menjaganya?.

Contact Me

Name

Email *

Message *

Search