Pengalaman Mendebarkan Pengantin Pada Malam Pertama - 18SX

Sunday, February 20, 2011

Cerita ini berlaku pada zaman kita masih guna 'pager' untuk berkomunikasi dulu. Zaman itu pegawai-pegawai penting yang kerja kat kilang akan dibekalkan dengan pager sebagai alat perhubungan untuk dihubungi bagi menyampaikan maklumat-maklumat penting.

Al-kisah seorang pegawai kilang yang berkahwin baru sudah diijab kabulkan pada siang harinya akan menempuh pengalaman mendebarkan pada malam harinya.

Ramailah saudara mara berkumpul di rumah pengantin pada malam itu. Di serambi rumah penuhlah mak-mak saudara serta adik beradik sedang berbual menceritakan kisah saudara mara dan lain-lain.


Setelah bersama-sama dengan mereka maka minta izinlah kedua-dua pengantin untuk masuk ke bilik melepaskan rindu dendam masing-masing. Rumah tradisional kat kampung biasanya bilik utama terletak di kawasan serambi. lalu masuklah kedua-dua mempelai ke dalam bilik.

Setelah pintu ditutup rapat maka dengan penuh debaran bermulah adengan cumbu rayu, ringan-ringan sambil pakaian dibuka satu persatu di atas katil dihias indah serta ditabur dengan pelbagai wangian semerbak harum.

Masing memainkan peranannya sebagai suami isteri yang sah dengan penuh debaran. Dengan tidak semena-mena berbunyilah pager dengan nyaring sekali yang mengejutkan kedua-dua mempelai. maka pengantin lelaki yang memang seorang pekerja kilang contoh dengan segera mencapai pager lalu mendapat berita production line menghadapi masalah, "segera telefon kilang", terpampang pada pager.

Maka teruslah melompat pengantin lelaki meluru ke pintu, membukanya lantas keluar dari bilik bagi mendapatkan telefon yang berada di luar serambi. Dengan perasaan cemas dia bergegas melintas saudara mara yang sedang bersembang ramai di serambi lalu terus ke tempat telefon.

Dia mula menelefon kilang dan terdengarlah nada dail berdering-dering dari corong telefon. Sambil menunggu orang menjawabnya beliau menoleh ke arah saudara mara yang diperhatikannya sunyi sepi, semua makcik-makcik, adik kakak sepupu sepipit yang penuh di serambi itu melopong melihatnya. Mereka semua terkebil-kebil dan ternganga kaku merenung pada 'anu' si pengantin lelaki yang terpacak tegang menongkat ke udara.

"Ya Allah !" jerit pengantin lelaki lalu terus mencampakkan telefon yang sedang dipegangnya dan meluru masuk ke bilik semula. Rupa-rupanya dia keluar dalam keadaan tidak ada sehelai benangpun melitupi tubuh badannya. Macam mana semua orag tak terkejut !
Share

2 comments:

  1. kah kah kah... excited sangat dengan kerja

    ReplyDelete
  2. Asri,
    Masa kerja, jangan main-main, masa main jangan kerja...!

    ReplyDelete

 
Copyright © 2015 Pendapatanda
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah