Jom kongsi pendapat anda.
Follow us on Twitter Subscribe to FB Subscribe via Email

07 January 2011

Mohd Shubhi  /  7.1.11  /  , ,   /  No comments
Apa tajuk khutbah jumaat di tempat anda tadi?. Hari ini khatib menyampaikan Khutbah menarik yang menyentuh tentang penguasaan umat Islam dalam sektor ekonomi. Dalam sektor ekonomi semua kita tahu yang orang Islam berada di tempat yang tercorot berbanding dengan yang lain.

Kalau nak dibandingkan dengan jumlah umat Islam di seluruh dunia sekarang ini, memanglah amat ramai mencecah lebih 1.2 billion. namun faktor ramai ternyata lansung tidak dapat memberikan kita kekuatan.

Kita sering dengan ustaz meugulangkan kehebatan umat Islam yang seramai 300 orang menewaskan musuh seramai 1,200 dalam perang badar. Malangnya kita tidak menyedari umat islam yang seramai 1.2 billion itu telah ditewaskan oleh umat yahudi yang hanya seramai 17 juta orang yang menguasai bidang ekonomi dunia.


Mungkin cukup untuk kita melihat bagaimana keadaan umat islam di negara kita yang mempunyai lebih dari 16 juta umat Islam, bagaimana penguasaan ekonomi kita?. Semua orang tahu jauh ke belakang berbanding yang lain.

Di kampung saya sahaja hampir semua sawah bendang dipajak oleh tauke cina, kemudia kita pulak yangmembeli beras dari mereka.

Kedai runcit dan jadi satu benda yang hampir pupus di telan oleh kebanjiran pasaraya dari syarikat gergasi dunia. Orang kiat juga yang berpusu-pusu beratur membeli di sana. Pembekal barangan yang membekalkan bahan jualan di pasaraya pulak hampir semua dibolot oleh kaum cina, kita terbelakang lagi.

Banyak melayu berniaga di pasar malam, itu satu benda yang bagus tetapi dari kajian, didapati lebih 70% bekalan barangan yang dijual di pasar malam datang dari pembekal cina juga. Ringkasnya kita hanya menjadi pengguna yang amat besar terhadap barangan dapur sedangkan kita tidak dapat membelinya dari umat islam sendiri.

Cuba bayangkan jika terjadi peperangan dunia ke-3, agaknya apa akan jadi pada umat islam di Malaysia, kita akan kebuluran tak cukup makanan.

Laporan penganalisis ekonomi melihat barangan terutamanya makanan sedang menunjukkan trend peningkatan harga dari tahun ke tahun. Kita bakal menghadapi krisis makanan yang mahal, mampukah kita terus membeli dengan sumber pendapatan yang terbatas.

Dari satu kajian, orang Islam yang berniaga di Malaysia hanya sekitar 5% sahaja, yang selebihnya makan gaji.  Para peniaga kalau barang naik akan menaikkan harga barangan jualan mereka, jadi akhirnya para pemakan gaji juga yang akan membayar semua harga kenaikan tersebut.

Setelah dibebankan dengan cukai pendapatan yang wajib dibayar, gaji yang tak naik, kena bayar pula zakat, hidup bergaya tak sedar diri, tak suka beli dari kedai bangsa sendiri, rasuah, malas, kuat seks, suka menyanyi, suka berhibur, suka jadi pak lawak, dan seribu satu macam kerenah lagi, tak mustahil kita akan menjadi umat yang semakin pupus.

Begitulah secara ringkas khutbah jumaat hari ini ada banyak juga yang saya tambah sendiri sekadar menyampaikan apa yang saya faham. Terbukti saya tak tidur dalam khutbah jumaat hari ini. Anda bagaimana, adakah anda tidur semasa khutbah tadi.

Baca laporan kenaikan harga barang yang sedang melanda ekonomi asia di sini.
Mohd Shubhi  /  7.1.11  /  ,   /  No comments
Nikon mengambil tempat pertama dan kedua di pasaran kamera DSLR mengatasi semua kamera lain dengan model D7000 menduduki tempat pertama dan D3100 menduduki tempat kedua.

Tempat ke tiga memberikan kejutan dalam pasaran kamera DSLR apabila Sony dengan model Alpha SLT A55 menjadi pilihan hasil daripada keupayaannya sejak 2 tahun kebelakangan ini mengeluarkan kamera DSLR yang berkualiti.

Tempat ke empat di bolot oleh Canon Rebel T2i EOS 550D.

Pasaran kamera DSLR dijangkakan meningkat lebih tinggi pada tahun-tahun yang akan mendatang mengikut unjuran pakar. Kepada para usahawan Melayu, masih belum terlewat lagi untuk menceburi bidang perniagaan kamera ini.

sekarang merupakan masa yang baik untuk memulakannya bagi memenuhi kekosongan perniagaan dalam bidang ini, orang melayu yang meminati kamera di malaysia sudah meningkat dengan mendadak sekali, jangan lepaskan peluang ini.

Ikuti laporan berita di sini.
Mohd Shubhi  /  7.1.11  /    /  No comments
Anda pernah tengok orang lipat kaki seluar dan masukkan kaki separas betisnya ke dalam air yang penuh berisi ikan kecil. Ada banyak terdapat di pusat membeli belah sekarang ini.

Terima email dari seorang kawan mengenai rawatan 'fish-spa' tersebut yang didakwa tidak selamat. Sahih atau tak sahih elok dijauhkan sahaja sehingga dibuktikan selamat. baca salinan di bawah.Kementerian Kesihatan UAE memberi amaran bahawa rawatan kaki/kulit alternatif/kosmetik yang menggunakan ikan seperti yang dipaparkan pada gambar di atas boleh menyebarkan penyakit bahaya.


Akhbar Al Khaleej yang memetik kata-kata Dr Amin Al Amiri, “Penggunaan ikan-ikan sebagai rawatan boleh mendatangkan mudarat kepada orang ramai kerana rawatan ini boleh menyebarkan penyakit termasuk hepatitis dan AIDS/HIV.”

Tambah Dr Amin, “Sesetengah orang mungkin mengalami penyakit berbahaya dan virus pada luka mereka akan mudah dipindahkan kepada orang lain melalui ikan dan air.”

Prosedur rawatan yang dibangunkan di Turki ini digunakan untuk merawat kulit termasuklah penyakit psoriasis. 

Pesakit/orang ramai dikehendaki meletakkan kaki di dalam sebuah kolam kecil yang berisi ikan kecil (ikan garra rufa atau ikan chin chin). Ikan-ikan ini akan “memakan” sel-sel kulit yang telah mati pada kulit pesakit.

Untuk makluman, rawatan kaki menggunakan teknik ini diharamkan di 14 buah negeri di Amerika Syarikat

06 January 2011

Mohd Shubhi  /  6.1.11  /  ,   /  No comments
Program Imam Muda sesi kedua kali ini akan menguji keupayaan para peserta dengan tugasan berdakwah di dalam hutan kepada orang asli.

Program pencarian Imam Muda di Malaysia ini telah mendapat liputan meluas di seluruh dunia pada sesi pertamanya yang menguji para peserta dengan tugasan membaca Al-Quran, memandikan mayat dan juga menyembelih kambing.

Pada sesi kali ke-2 ini ia akan menjadi lebih mencabar dengan ujian yang menyentuh hal-ehwal perubatan, sehinggalah isu-isu pelaburan di pasaran saham.


Hebat jika lebih banyak program seumpama ini didedahkan kepada masyarakat umum yang memaparkan isu-isu semasa yang melibatkan urusan seharian masyarakat moden sekarang.

Imam muda perlu mengikuti perkembagan semasa yang melibatkan urusan yang lebih mencabar selain daripada setakat mengimami solat berjemaah. Moga para peserta yang mengikutinya tidak berhenti melengkapi diri mereka dengan ilmu yang secukupnya walaupun setelah tamat program tersebut.

Baca laporannya di sini.

05 January 2011

Mohd Shubhi  /  5.1.11  /    /  No comments
Ekonomi Ghana berkembang amat laju
Berikut senarai 12 negara terbaik bagi tahun 2011 berdasarkan unjuran GDP masing-masing: Ini adalah unjuran bagi tahun 2011 dan bukanlah GDP sebenar pada tahun 2010.

Nampaknya negara kita tidak termasuk dalam senarai dan ke belakang walaupun berbanding dengan Laos.
 1. Ghana 20.146%
 2. Qatar 14.337%
 3. Turkmenistan 12.178%
 4. China 9.908%
 5. Liberia 9.003%
 6. India 8.43%
 7. Angola 8.251%
 8. Iraq 7.873%
 9. Ethiopia 7.663%
 10. Mozambique 7.548%
 11. Timor Leste 7.4%
 12. Laos 7.395%

04 January 2011

Mohd Shubhi  /  4.1.11  /  ,   /  No comments
Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi & Kepenggunaan memberitahu yang harga minyak tak akan naik buat waktu ini. Itu jaminan Timbalan Menteri tersebut, tapi harga akan naik pada tahun ini sebanyak 15% dan seterusnya pada tahun-tahun yang berikutnya akan naik sebanyak 5% setahun.

Semua rancangan kenaikan barangan kawalan sudah diumumkan, semua peruncit dan pemborong satu Malaysia dah tahu. Ia seumpama pelumba lari 100m sedang bersedia menunggu tembakan permulaan.

Permulaan yang baik mesti tepat pada masa tembakan bermula sebab itu jika pada waktu bersedia ada orang tempik dengan berkata "PONG" semua pelari akan terus memecut. Sebab tak ada sesiapa yang mahu kalah.

Kalau tak mau ada yang panik, jangan umum terus atau masuk sahaja 2011 terus ikut harga baru atau berikanlah tarikh harga baru bermula atau jangan naik terus. Kalau begini taklah kepenatan pelumba pecut pada masa yang silap. Mana ada peniaga yang nak rugi.

03 January 2011

Mohd Shubhi  /  3.1.11  /  ,   /  No comments
Gempabumi Haiti antara penyumbang kematian yang ramai
pada tahun 2010.

 • Dianggarkan seramai 295,000 orang mati dari keseluruhan bencana.
 • Kerugian harta benda sebanyak USD130 Billion akibat bencana.
 • Sejumlah 950 bencana berlaku sepanjang tahun 2010.
Tahun 2011 ini sudah tentu tidak akan sunyi dari bencana-bencana yang bakal meragut nyawa manusia seperti tahun-tahun yang lalu.

Giliran siapakah kali ini hanya Allah yang maha mengetahui. Walau apapun yang bakal terjadi, mereka yang berusaha mencari keredhaan Allah Taal sudah pasti akan menjadi manusia yang beruntung samada dilanda bencana atau tidak.

02 January 2011

Mohd Shubhi  /  2.1.11  /  ,   /  No comments
Lihat video pemandu yang ditahan melakukan kesalahan jalanraya dilepaskan setelah menghulurkan derma kepada polis yang bertugas untuk negara. Klik sini.

Kalau di satu tempat seramai 20 orang menghulurkan RM50 seorang, jumlahnya akan menjadi RM1,000. Jika satu hari ada 100 tempat di seluruh Malaysia jumlahnya akan menjadi RM100,000.

Kalau Sebulan ada 25 hari sekatan jalanraya, jumlahnya akan menjadi RM2.5 juta. Ini bermakna akan ada RM2.5 juta duit tak halal dibelanjakan oleh anggota polis sahaja setiap bulan. Dengan duit inilah mereka menyara kehidupan mereka, beri makan anak-anak mereka, beli pakaian, belanja sekolah dan sebagainya.

Ada mungkinkah anak-anak mereka bakal menjadi manusia yang berprinsip bila besar kelak?.
Mohd Shubhi  /  2.1.11  /  ,   /  No comments
Adakah anda sedang mencari pekerjaan?. Jika anda sedang mencari kerja atau mahu menukar jenis pekerjaan anda perlu tahu apakah jenis kerja yang paling banyak ditawarkan di negara kita sekarang.

Dengan mengetahuinya anda boleh menyediakan diri anda kemahiran yang secukupnya agar anda menjadi orang yang paling layak mengisi kekosongan yang ditawarkan.

Berikut adalah bidang yang paling dikehendaki oleh majikan di negara kita sekarang.


 1. Sales & Marketing
 2. Engineering & Technical
 3. Computer & Telecommunication
 4. Accounting & Finance
 5. Clerical & Administrative
 6. Management
 7. Customer Service
 8. Art, Design & Media
 9. Hospitality & Catering
 10. Education & University.
Bidang jualan dan pemasaran menjadi satu bidang yang paling dikehendaki oleh banyak majikan di negara kita sekarang ini dan bidang ini merupakan satu kelemahan anak-anak melayu. Majoriti mereka yang berada dalam bidang ini merupakan bangsa Cina.

Bidang jualan dan pemasaran merupakan salah satu bidang yang mampu melahirkan jutawan di negara Amerika selain daripada bidang keusahawanan. Jika anda seorang yang tidak mahu mengambil risiko menjadi seorang usahawan tetapi ada impian mahu menjadi kaya, maka bidang jualan dan pemasaran adalah jawapannya.

01 January 2011

Mohd Shubhi  /  1.1.11  /    /  No comments
Sambungan daripada tulisan lalu tentang benda yang semakin mula hilang ditelah kemajuan.

8.  Sistem dail internet. Anda tentu masih ingat dulu kita akan mendail melalui telefon dan akan kedengaran bunyi nyaring bising sebelum kita di sambungkan. Ia dah jadi alat ketinggalan zaman sekarang ini.

9. Buku ensiklopedia mungkin hanya menjadi barang hiasan almari sahaja dirumah. Lebih mudah menggunakan wikipedia sekarang ini yang penuh dengan segala maklumat.


10. Kedai-kedai CD masih lagi ada tetapi sedang laju digantikan dengan sistem download musik digital melalui internet. Kedai0kedai itu semua hanya menanti masa kepupusannya.

11. Telefon bertalian tetap. Mungkin hanya emak kita yang berumur 70 ke atas sahaja yang lebih selesa menggunakan telefon talian. Selain dari itu hampir di mana-mana telefon bimbit menjadi pilihan. Cuba semak jumlah telefon yang perlu dihantar oleh TM setiap bulan kepada pengguna, tentu ada perubahan yang amat ketara.

12.Kamera filem sudah menjadi bahan antik atau bahan penggemar mereka yang berjiwa retro. Ia digantikan oleh kamera digital yang jauh lebih mudah proses penggunaannya.

13. Yellow Pages atau buku alamat yang lain-lain seumpamanya menjadi bahan rujukan yang tak pernah dirujuk sekarang ini. Lebih baik menggunakan jari anda dan tekan, komputer akan menunjukkan segalanya. Tak payahlah buang duit tempa iklan barangan anda pada yellow pages dan lain-lain lagi.

14. Mesin Fax ? adakah anda masih mengunakannya lagi sekerap dulu?.

15. Wire sedang digantikan dengan oleh wireless. Walaupun masih ada tetapi mungkin tak akan dapat bertahan lebih lama.

16. Surat tulisan tangan adalah satu nostalgia kenangan masa lampau. Saya tak ingat bila kali terakhir saya menulis surat dengan menggunakan pen dan dakwat. Mungkin masa sekolah dulu agaknya.

17. Penguasaan BN di pesada politik negara. Selama berpuluh tahun BN menguasai majoriti 2/3 kerusi parlimen. Detik 2008 merupakan satu sejarah manis kepada pakatan pembangkang yang berkaya menafikan kemenangan 2/3. Adakah BN menuju kepupusan selepas ini, kita tunggu PRU-13.
Mohd Shubhi  /  1.1.11  /    /  No comments
Mungkin ada kanak-kanak yang tak tahu apa benda ini.
Masa berlalu semakin pantas dalam abad ini dan sudah tentu ia akan lebih laju lagi pada masa mendatang. Mungkin anda pernah mendengar tentang di antara tanda-tanda hampir kiamat adalah apabila masa setahun menjadi sebulan, sebulan menjadi seminggu, seminggu menjadi sehari dan seterusnya. Nampaknya ia memang telah benar-benar berlaku.

Seperti biasa masa berlalu, barang yang lama akan pergi digantikan dengan barang yang baru. Tak ada satu bendapun yang dapat bertahan lama mengharungi masa. Mari kita lihat sebentar sebahagian dari senarai barangan yang sedang pupus ditelan zaman. Moga ada faedahnya buat renungan.

1. Tape VCR dan juga VHS yang telah digantikan dengan VCD. VCD di perkenalkan di Amerika pada tahun 1997 dan bermula pada tahun 2000 ia mula menjadi pilihan pengguna dan menjalar ke seluruh dunia dengan amat pantas.


2. Agen Pelancongan. Selain daripada jabatan kerajaan dan juga korporat, agen pelancongan sebenarnya tidak diperlukan lagi oleh orang ramai untuk melancong. Ledakan tempahan melalui internet yang menyediakan berbagai kemudahan dari pembelian tiket, tempahan hotel, maklumat tempat lawatan dan sebagainya menyebabkan ia lebih cekap dan murah daripada menggunakan agen pelancongan.

3. Pudarnya batasan di antara waktu kerja dan waktu peribadi. Telefon bimbit, perhubungan yang tak pernah putus di mana sahaja kita berada menyebabkan pejabat bukanlah merupakan satu perkara yang penting lagi. Perhubungan sentiasa ada melalui smartphone dan seumpamanya. Kita berkemungkinan menuju ke arah bekerja tak henti sampai mati.

4. Kedai Buku mungkin tak akan dapat bertahan lebih lama. Kebanyakan syarikat yang tinggal sekarang hanyalah syarikat-syarikat gergasi yang besar. Itupun mereka telah mula berlaih arah dengan sistem penjualan buku melalui internet. Amazon dan lain-lain portal seumpamanya telah mengambil alih fungsi kedai-kedai buku kepada orang ramai.

5. Jam tangan mungkin hanya menjadi satu alat perhiasan atau petanda aras kemewahan golongan-golonga elite sahaja sekaran ini. Bagi mereka yang hanya memerlukan maklumat waktu, jam tangan telah digantikan dengan alat komunikasi, laptop dan lain-lain.

6. Peta mungkin akan menjadi bahan sejarah tidak lama lagi digantikan oleh sistem GPS. Seorang yang memiliki GPS datang ke Kuala Lumpur pertama kali akan dengan mudah mencari tempat yang hendak ditujunya berbanding dengan menggunakan peta kertas seperti dulu. Malu bertanya sesat perjalanan satu hari nanti bakal menjadi satu ayat asing bagi orang ramai.

7.  Sutuju atau tidak, kita kini lebih kerap menghantar sms daripada mendail kawan dan bercakap melalui telephone. Komunikasi melalui sms atau lain-lain bentuk pesanan teks sedang menggantikan perbualan telefon dengan amat pantas sekali.

....akn di sambung lagi selepas ini.

Contact Me

Name

Email *

Message *

Search