Jom kongsi pendapat anda !
Follow us on Twitter Subscribe to FB Subscribe via Email

07 July 2011

Mohd Shubhi  /  7.7.11  /    /  No comments
Ada 2 organisasi pasukan keselamatan utama di negara kita sejak dulu lagi. Pertamanya adalah pihak polis dan keduanya pula adalah pihak tentera.

Kedua-dua organisasi tersebut memastikan keselamatan negara dan penduduk di seluruh pelusuk daerah baik di darat, udara maupun lautan.

Namun nampaknya sejak munculnya Bersih, satu kumpulan gabungan berpuluh-puluh NGO yang menuntut reformasi dan pembaikan sistem pilihan raya negara kita, satu lagi pasukan terpaksa ditambah bagi memperkasakan lagi pihak keselamatan.

Kumpulan tersebut adalah "Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia" (PSSLM) yang diketuai oleh Mahagurunya Tan Sri Omar Din Mauju. Baca ikrar mereka di dalam laporan Sinar kat sini.

Kata Omar Din, seluruh ahli persatuan sedang bersiap sedia menghadapi segala kemungkinan bagi membantu pihak polis menjalankan tugas mengawal keselamatan negara.


Mungkin pihak polis tidak cukup pengalaman dan tidak cekap melawan demontrasi aman, kerana kebiasaannya polis lebih cekap mengawal demontrasi ganas. Memandangkan Bersih adalah perhimpunan aman yang besar PSSLM terpaksa memberikan bantuan.

Terutamanya dalam menangkis serangan-serangan yang berupa jurusan halus kebatinan yang dihantar oleh Ambiga dan kawan-kawannya, pihak polis tidak dibekalkan dengan jampi serapah yang mujarab bagi menghadapi serangan celapak maut seperti itu.

Satu tindakan tepat dan hebat yang dilakukan oleh kerajaan apabila menggunakan PSSLM sebagai satu lagi agen keselamatan negara. Ia langkah berhemah yang dapat menjimatkan perbelanjaan negara  dari pembelian senjata api dan peluru kerana agen keselamatan baru ini tidak memerlukan itu semua. 

Syabas kerajaan dan tahniah diucapkan kepada Tan Sri Omar Din atas anugerah Pendekar Negara hari ini, satu anugerah berprestij terbaru yang direka oleh kerajaan bagi melahirkan lebih ramai spesis jenis Hang Tuah.
Mohd Shubhi  /  7.7.11  /    /  1 comment
Seorang budak Sabah berumur 21 tahun mengamok setelah bertengkar dengan kawannya. Dia menyerang penganalisis jenayah yang terjatuh atas lantai apabila terkena polis yang mengelak dari serangan budak Sabah tersebut.

Kecederaan teruk terkena parang membuatkan penganalisis jenayah terlantar atas lantai tak boleh bergerak dan melihatkan keadaan itu si pengamok budak Sabah yang sudah mabuk darah terus menyerang Kamal Affendi yang terpaksa mengeluarkan pistolnya lalu terus menembak budak sabah.

Sekali tembakan lansung tidak dihiraukan oleh budak sabah yang masih terus menghayunkan senjatanya dengan penuh tenaga. Kamal tembak satu das lagi dan budak sabah terjatuh, tapi segera bangun kembali dan mula menghayunkan senjatanya dan masih bertenaga.

Tiada pilihan lain untuk Dr Kamal melainkan melepaskan satu lagi das tembakan bagi menamatkan semua aksi ngeri tersebut.

Begitulah penerangan terkini oleh Dr Kamal Affendi tadi di Radio Bernama. Dia kini terkantar di sebuah hospital di Shah Alam menerima rawatan rapi. Beberapa pembedahan terpaksa dilakukan bagi membaiki kecederaan seperti tulang yang remuk dan patah, ligamen yang terkoyak dan sebagainya.

Bahunya terkehel dan masih belum dibaiki lagi kerana menunggu satu lagi pembedahan pada minggu depan untuk merawat bahagian tersebut. Kebanyakan kecederaan bertumpu di tangan dan kaki Dr Kamal akibat mengelak dan menahan serangan parang budak Sabah yang mengamok tersebut.

Cerita kejadian tembak menembak kat sini.

Nasib baik ada pistol dapat juga menyelamatkan diri. Dr Kamal mempunyai lesen membawa pistol, mungkin itu salah satu sebab dia masih bernyawa lagi sekarang. Kalau orang awam seperti kita berhadapan dengan peristiwa seperti itu apa yang boleh kita lakukan???

06 July 2011

Mohd Shubhi  /  6.7.11  /    /  No comments
  • Kami mau berhimpun di Stadium Merdeka, (kononnya nak berjaga-jaga kalau perhimpunan Bersih buat honar, jadi mereka dah bersedia)
  • Habis stadium kami dah booking, stadium merdeka, stadium negara dan stadium titiwangsa (tak mau bagi Bersih buat perhimpunan kat KL lah)
  • Kami nak jumpa Polis menta permit juga untuk berhimpun (nak melalak apa entahlah pulak!!!)
  • Kami nak jumpa PM nak bincang (Nak jumpa 'main cont' dia lah tu, kan Umno dah 'sub-cont' kerja-kerja menjaga hal ehwal Melayu kat Perkasa - nak claim progress payment kot)
  • Kami nak jumpa Agong jugak (dengki iri hati tengok Ambiga diperkenan Agong, nak test power Perkasa pulak - dapat tahu Agong lansung tak sudi walaupun untuk terima surat 'mohon izin jumpa' dari Perkasa..baca sini. Apalah malang Perkasa(m))
Kalau kat kampung orang perangai macam tu kalau pompuan kita panggil gila meroyan, kalau jantan kita kata akai tak jenoh atau sewelpun boleh juga, kalau kat negeri orang putih kita panggil clown. Elok badut kat depan pintu masuk McD tu kita tukar bubuh gambar MP Pasir Mas.

Mohd Shubhi  /  6.7.11  /    /  1 comment
Menurut Tun Mahathir, dia menggunakan duit simpanan gajinya selama 29 tahun berkhidmat pada kerajaan untuk dijadikan modal membuka perniagaan kedai rotinya di Langkawi. Kini kedai rotinya sudah ada 4 buah, satu di Langkawi dan 3 lagi di KL.

Sudahlah masih tak dapat apa-apa pulangan lansung dari perniagaannya tersebut malah dia perlu menyuntik dana tambahan bagi memperkembangkan perniagaanya tersebut. Semuanya menggunakan wang simpanannya sendiri tanpa sedikit pun meminjam dari bank. Meminjam adalah perkara yang paling ditakuti oleh Tun M.

Orang seperti Tun M tak perlupun untuk menyara hidupnya dengan buka kedai roti. kalau nak jadi kaya raya dengan kedai roti jauh sekali, melainkan dibuka besar-besaran seluruh dunia. Itupun untuk membina rangkaian perniagaan yang besar di seluruh dunia bukanlah kerja yang mudah. Masa yang lama diperlukan untuk menjadikan ia berjaya dan menguntungkan.

Dalam kebanyakan kes sesebuah perniagaan itu akan stabil dalam masa 5 ke 7 tahun. Itu adalah proses biasa yang perlu dilalui oleh hampir semua usahawan yang tidak ada apa-apa keistimewaan dari segi keturunan dan juga kewangan.


Jika ada perniagaan yang secara tiba-tiba bermula dari tak ada apa-apa, tak sampai 3 tahun berkembang biak membuka berpuluh-puluh cawangan dengan pantas, mesti ada yang tak kena dan kebiasannya ia akan menghadapi berbagai masalah yang boleh menghancurkannya.

Berniaga dalam pasaran terbuka bukanlah satu kerja yang mudah. Pelanggan menjadi raja dan penentu kejayaan perniagaan kita. Pelanggan yang akan buat keputusan samada berbaloi membeli barangan dengan harga yang ditawarkan. Ini bermakna kita tak boleh letak harga ikut suka kita dan belasah ambil gaji dari perniagaan kita secara semberono.

Sebenarnya itulah yang semua pegawai kerajaan yang diamanahkan untuk menggunakan dana wang rakyat bagi membangunkan negara perlu faham. Terutamanya mereka yang bersubahat menguruskan projek kerajaan dengan harga yang melampau berbanding dengan kualiti hasil kerja.

Dalam hal itu mereka boleh berpakat diantara pegawai dengan kontraktor bagi menentukan harga dan rakyat yang malang tak dapat berbuat apa-apa. Apa yang rakyat nampak hanyalah para pegawai yang bergaji sekitar RM2,500 atau lebih memiliki 2 atau 3 kereta mewah yang berdasarkan logik tidak mampu dibeli oleh pegawai tersebut.

Tun M mungkin memahami semua itu kerana sebelum dia berpolitik sepenuh masa dia pernah melalui pengalaman perniagaan. Malah beliau pernah menulis buku panduan perniagaan kecil pada awal tujuh puluhan dulu untuk menjadi panduan pada mereka yang mahu berkecimpung dalam perniagaan.

Walau bagaimanapun saya yakin Tun M sebenarnya lansung tidak memerlukan hasil wang dari perniagaan untuk meyara hidupnya, susah-susahpun dia boleh minta kat anaknya Mokhzani yang merupakan salah seorang warga paling kaya di negara kita.

Mohd Shubhi  /  6.7.11  /    /  No comments

05 July 2011

Mohd Shubhi  /  5.7.11  /  , ,   /  No comments
Pemandangan I-City waktu hampir terbenam matahari 

 I-City yang terletak di Shah Alam kini menjadi salah satu tempat yang popular di kalangan warga Selangor dan juga pelancong. Bagi mereka yang gemar menikmati keindahan lampu yang berwarna warni di waktu malam bolehlah bersiar-siar di sini.

Masuk ke kawasan parkir I-City hanya dikenakan bayaran sebanyak RM10. Anda tak perlu risaukan tentang makan malam kerana di dalamnya terdapat banyak pilihan restoran. Arab, Thai, Melayu, Barat dan lain-lain semuanya ada di sana.


Kawasan di jaga oleh ramai pengawal keselamatan
Untuk ke I-City mudah dengan melalui Lebuhraya Persekutuan menuju ke arah Klang. Anda hanya perlu peka pada tanda jalan yang menunjukkan arah I-City dan mengikutinya.


Kanak-kanak paling seronok di sini





04 July 2011

Mohd Shubhi  /  4.7.11  /    /  No comments
Ada jugak mangkuk yang pi hina Yang di-Pertuan Agong. Elok tangkap mangkuk tu yang tak tahu menilai betapa Agong sekarang amat perihatin dan mengambil peduli apa yang berlaku dalam negara kita. Baca kat bawah ni.


NGO Lodges Report On Twitter Insults Against King
KUALA LUMPUR, July 4 (Bernama) -- A police report was lodged today by non-governmental organisation 1Agenda against the owners of two Twitter accounts for allegedly insulting the Yang di-Pertuan Agong.

1Agenda president, Zul Azhar Cha said they had insulted and ridiculed the Agong's intelligence following His Majesty's advice on the issue of illegal street demonstrations yesterday.

"It was rude of them to think so low of the Agong...this is a big insult to all Malaysians as His Majesty is the leader of the country and of Muslims," he told Bernama after filing the police report at the Jalan Tun Razak Police Station here Monday.

Yesterday, in a special statement Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidan had advised Malaysians to refrain from holding illegal street demonstrations saying the outcomes of such demonstration brought more bad than good to the country even if held with good intentions.

His Majesty also advised the people not to be too influenced by what was practised in other countries because harmony and stability were important for a country and needs to be defended by all quarters.

-- BERNAMA


State News
Mohd Shubhi  /  4.7.11  /  , ,   /  No comments

Hujung minggu baru-baru ini saya bawa anak-anak dan isteri ke Melaka sebagai memenuhi aktiviti kehidupan dan juga merehatkan fikiran daripada disumbat dengan cerita cari duit, cerita politik, cerita dera, cerita jenayah bunuh orang dan macam-macam lagi yang kadangkala menyempitkan dada.

Banyak yang dapat saya lakukan sekali gus dalam masa hujung minggu yang pendek tersebut.

  1. Bawa anak-anak berkelah tepi pantai
  2. Ziarah bapa mertua yang keseorang di kampung
  3. Bawa isteri jalan-jalan
  4. Ambil gambar untuk koleksi photography saya
  5. Jimatkan wang belanja daripada berjalan ke tempat lain yang ada kos penginapan.
Bertolak ke Melaka pada petang sabtu ikut jalan bebas tol, dari Puchong terus ke Bandar Baru Salak, masuk Pekan Sepang, belok ke Lukut. Dari Lukut terus ke PD sampai Teluk Kemang, lalu Akedemi Laut (ALAM), lencong ke Pengkalan Balak terus sampai ke Masjid Tanah.

Jalan yang selalu saya ikuti jika ke Melaka, kenderaan tak banyak, pemandangan indah dan paling utama jimat tol.

Sampai Melaka saya disambut oleh hujan ribut ketika makan malam di kedai tom yam. Selesai makan baru terus ke rumah bapa mertua untuk bermalam di sana. Ini yang saya katakan jimat kos penginapan.

Esoknya selepas subuh saya sekeluarga serta kakak ipar dan anak saudara yang ramai terus ke Pantai Puteri yang tak jauh dari rumah mertua, sekitar 10 minit sahaja. Siap pasang khemah dan membiarkan anak-anak semua main pasir pantai saya bersiar sepanjang pantai ambil gambar sambil menghirup udara segar. 

Sepanjang pantai dipenuhi oleh sampah sarap yang ditolak ombak ke darat, macam-macam ada dari botol plastik sampai ke mentol terdampar di situ. Memang kerosakan berlaku hasil dari tangan manusia sendiri, pantai yang indah tercemar dari aktiviti ramai dari kita yang mencampakkan bahan buangan sesuka hati.

Nasib baik tak ada jumpa mayat bayi terdampar!. sekarang ni sampai bayi pun ada di kalngan kita yang mencampaknya begitu saja, macam sampah. Sekarang ni musim orang cari anak udang kepal, saya tak ingat apa mereka panggil, tapi ianya sejenis udang kecil yang dibuat belacan atau cencaluk yang banyak di persisiran pantai.

Ramai yang berkeliling sepanjang pantai dari pagi, dan hasilnya terus boleh dibeli dengan harga RM3 sekilo. Kalau masuk ke pasar dah jadi RM4 atau RM5 sekilo. Walaupun banyak kerosakan berlaku, rezki masih melimpah ruah untuk manusia dimuka bumi ini, entah sampai bila saatnya kita akan sedar dan bersyukur kepada Tuhan yang Maha Pemurah, dalam keengkaran kita mentaatiNya, masih diberikan sumber kehidupan, mungkin berkat dari mereka yang soleh dan taat, walaupun jumlahnya amat sedikit.

Seberang jalan di tempat saya pasang khemah, ada Masjid yang saya lihat jumlahnya amat sedikit penggunjungnya. Jumlah yang keluar dari masjid selepas kuliah subuh tidak seramai yang berkumpul di pantai mencari anak udang. Banyak cerita sepanjang jalan kehidupan jika kita melihat dan memikirkannya, cuma amat sedikit yang mahu berfikir.
Mohd Shubhi  /  4.7.11  /    /  No comments
Pada tarikh yang sama dengan perhimpunan Bersih 2.0, pada 9/7/2011, hari sabtu, satu acara perarakan bunga akan berlansung di Putrajaya.

Kementerian Pelancongan menjangkakan seramai 700,000 orang akan turun menghadiri acara gilang gemilang tersebut yang akan berlansung selama 2 hari satu malam.

Jika Bersih 2.0 diteruskan juga, pada hari Sabtu ini, mereka yang menghadirinya boleh terus mengunjungi Putrajaya untuk melihat pesta bunga. Atau semua bawa bunga warna kuning beramai-ramai sertai Floral Parade kat sana.

Mohd Shubhi  /  4.7.11  /    /  No comments
Rabu, 15/6/11  – saya dpt voucher free 3h/2mlm @ Palm Spring Resort PD  – Tolong jgn duduk situ! 
Ø   1.30pm
Check in. Receptionist dia ok, 5 star. Tp apartment? Ya Allah, seram, mcm kedai tinggal, usang, suram, beberapa blok pecah2, berlalang, parking lubang sana sini, kolam renang kering & xde org lain check in langsung! Masuk bilik, langsir lusuh & koyak2. Tuala pun sama. Sgt2 lain suasana bilik tu. Remang tengkuk, tp cuba wat xtau. Rasa panas sgt (pdhal dh on aircond paling sejuk & kipas paling laju!) kami g mandi laut kt Blue Lagoon. Ok la, laut bersih & cantik.
Ø   6.30pm
Balik bilik. Husband nmpak 'benda'  di sebalik tangga & 'benda'  itu hilang dlm dinding! Tp dia diam je, xnk bg tau.
Ø   7.00pm
Lps mandi husband xsedap ati, nk balik time tu juga! Masa kemas beg, anak saya duk renung toilet. Husband marah, jgn pndang toilet! (mereka bdua nmpak'bnda'  tu ada dlm toilet!)
Ø   7.20pm
Masa nk keluar bilik, tiba2 anak saya ckp “baby xnk balik, nk main kt sini, ada kawan. ‘Dia’  nk kawan ngan baby” ohh tidak! Kami paksa dia kuar bilik. Gila la!
Ø   7.25pm
Masa sibuk masukkn beg dlm kete, anak saya lg skali duk tenung tangga apartment, tp kali ni muka dia takut sgt2!
Ø   7.40pm
Odway balik rumah mertua kt seremban, dlm kete husband citer ape yg dia nmpak. Tiba2 anak saya mncelah, katanya “mama, td ada hantu  kt situ. Hantu tu ada depan baby, tkejut baby. dia nk main ngan baby” Ya Allah, aduhai!

Mlm tu tdo rumah mertua. Nasib baik anak x meragam. Tp saya xleh tdo smpai jam 4 pagi, baru terlena.Khamis, 



16/6/11  - Anak saya demam muntah2, terkejut agaknye. Dia banyak senyap & baring je. Pakcik husband saya bg tau, kolam renang hotel turamai budak mati lemas  & bilik hotel kami duduk tu ada budak hilang dlm bilik. Hilang begitu sje depan keluarga mereka!  Xde org duduk hotel tu pun sejak 3 tahun yg lepas.Jumaat, 


17/6/11  - Anak saya cakap “mama, hantu  tu takut air. Hantu  tu nk main ngan baby, hantu  tu ckp kt baby 'haahaaa...haahaaa' baby nmpak kt kt toilet, kt dlm katil..”Ya Allah..nasib baik kami cepat kluar dr hotel tu, tanpa tdo 1 mlm pun!

03 July 2011

Mohd Shubhi  /  3.7.11  /    /  1 comment
Titah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin memberikan isyarat kepada kedua pihak samada kerajaan ataupun Bersih agar bekerjasa antara satu dengan yang lain bagi menyemarakkan suasana demokrasi di negara kita.

Tuanku bertitah bahawa PM sudah tentu arif dan mampu membuat pertimbangan yang baik demi kepentingan rakyat jelata, ini memberi maksud menyindir agar janganlah diperlekehkan dan ditohmah hasrat memperkasakan sistem demokrasi oleh golongan tertentu. Sistem yang baik tidak bermakna sudah tidak boleh dipertingkatkan lagi.


Janganlah hanya satu pihak atas nama demokrasi dan dengan menggunakan demokrasi ingin menegakkan demokrasi dan satu pihak lagi tidak menghormati demkrasi dan menggunakan cara yang tidak demokrasi untuk menghalang demokrasi. Taku kalau-kalau demi demokrasi habis hancur semua negara maka tak adalah guna lagi demokrasi.

Janganlah kita mengikut sesetengah negara yang keras menghalang tuntutan pembaharuan dan permintaan rakyat untuk memperbaiki negara, yang akibatnya berlaku huru hara. Biarlah kita berdiplomasi dan berunding dan bertolak ansur agar rakyat mengecapi faedahnya.

Setiap permasalahan yang timbul hendaklah kita berunding membawa maksud keputusan nekad pihak berkuasa polis memberikan isyarat "tiada lagi rundingan" adalah sesuatu yang lansung tidak bertamdun. Pihak Polis perlu memikirkan semula tindakan mereka, berundinglah agar perhimpunan yang berniat baik mendatangkan hasil yang baik sebagaiman yang diingini.

Yang di-Pertuan Agong mengingatkan agar semua kita terutamanya kerajaan menumpukan pada membangunkan negara ke arah yang lebih baik, sistem pilihan raya yang lebih baik termasuk dalam hal tersebut, maka jika cadangan yang baik eloklah diusahakan untuk menjayakannya, janganlah direka yang bukan-bukan sehingga mendatangkan masalah kepada negara.

Bumi mana yang tidak ditimpa hujan, sistem mana yang tidak ada kecacatannya, maka berusahalah kita menampal kecacatan yang ada sepanjang masa dengan membuat pembaharuan demi pembaharuan demi mencapai sistem yang lebih baik.

Ucapan penuh di sini.
Mohd Shubhi  /  3.7.11  /  ,   /  No comments
Siapa kata Bersih boleh menghancurkan aktiviti perniagaan negara kita. Bersih juga sama seperti acara-acara keramaian yang lain seperti pertandingan sukan, bola, konsert dan lain-lain yang memberi lambang keamanan, kerjasama, perdamaian.

Jika pihak Polis menjalankan tugas dengan baik seperti biasa mengawal ketenteraman awam dan lalu lintas dengan sempurna bagi melancarkan perjalanan para peserta Bersih 2.0, segala keuntungan akan kembali kepada semua peniaga di kotaraya.

Baca laporan menarik tersebut di sini. 
Mohd Shubhi  /  3.7.11  /  ,   /  No comments
Di Amerika, data dari tahun 1995 hingga 2008 menunjukkan seramai 648 orang maut terkena panahan kilat dan 82% daripada jumlah tersebut adalah kaum lelaki.

Apakah misteri daripada data yang telah diperolehi tersebut?, sebenarnya tak ada apa-apa misteri, semuanya berpunca daripada sikap kaum lelaki yang suka mengambil risiko terun ke halaman lapang walaupun kilat sabung menyabung.

Bagaimana agaknya data jumlah mereka yang aut dipanah kilat di negara kita dan berapakah peratusan antara wanita dan lelaki?. kebiasaan yang saya dengar dan baca, lelaki yang sering terkena panahan kilat di negara kita, jarang terdengar golongan wanita tercedera atau mati di panah kilat.

Baca maklumat lanjut di sini.
Mohd Shubhi  /  3.7.11  /    /  No comments














02 July 2011

Mohd Shubhi  /  2.7.11  /    /  No comments
Tulisan menarik berkenaan mengeluarkan fatwa menyetuh masalah setempat. Adakah sesuai untuk orang Malaysia mengambil fatwa daripada ulama Mesir dalam menyelesaikan permasalahan masyarakat mereka?.
Adakah fatwa sesuatu yang global atau sesuatu yang local?. 

Tulisan menarik berkenaan mengeluarkan fatwa menyetuh masalah setempat, baca di sini.
Mohd Shubhi  /  2.7.11  /  , ,   /  No comments
Kenapa saya rasa berbaloi untuk memberikan perhatian dan membina minat terhadap dunia kamera ini ialah apabila ianya dapat digunakan sebagai serampang dua mata dalam membina hubungan keluarga.

Seorang isteri yang sepenuh masa bertugas sebagai suri rumah tangga sudah tentu ingin melepaskan rasa lelah dan bosannya terperuk di rumah sepanjang minggu.

Hari yang baik untuk aktiviti itu adalah pada hujung minggu atau pada masa cuti-cuti tertentu di mana suaminya tidak bekerja.

Saya pula apabila mempunyai kamera, pantang ada kelapangan masa cuti akan mengatur rancangan lawatan atau kembara ke destinasi tertentu yang membolehkan saya mengambil gambar.



Anak-anak pula, apa sahaja yang boleh dikategorikan sebagai berjalan menjadi kegembiraan mereka apa lagi jika dapat pergi ke kawasan perkelahan yang ada sungai atau air terjun.

Hujung minggu baru-baru ini saya mengajak semua ke Ulu Yam untuk berkelah sambil saya berlatih mengambil gambar pemandangan di sana. Pagi-pagi lagi kami berangkat dari rumah menuju ke Batu Caves dan seterusnya menyelusuri ke kawasan perkelahan di Ulu Yam. Saya perlu sampai ke sana awal ketika tiada manusia lagi sampai bagi memudahkan saya mengambil gambar alam sekitar. Sampai awal juga membolehkan kami sekeluarga memilih tempat yang selesa dan sesuai untuk kami sekeluarga.

Waktu pagi juga merupakan masa yang amat sesuai untuk merakamkan gambar alam sekitar dengan keadaan cuaca yang redup dan segar ia dapat menimbulkan suasana damai dan menambahkan lagi warna-warna segar pada alam sekitar. Di Ulu Yam di sediakan pondok-pondok kecil yang dapat kita jadikan tempat berteduh sepanjang perkelahan di sana.

Berikut saya paparkan hasil gambar yang dapat di rakam sepanjang pagi itu. Siapa sangka tak jauh dari pusat bandar KL ada kedamaian dan kesegaran. Kesemua gambar di ambil dengan menggunakan kamera kompak Ricoh Caplio GX200 saya. Klik pada gambar untuk besarkannya.

Mohd Shubhi  /  2.7.11  /  ,   /  No comments
Kerajaan sering bercerita tentang 'brain drain' yang membuatkan negara kita kepupusan sumber manusia yang berkaliber bagi mengisi jawatan-jawatan penting di syarikat swasta, GLC ataupun kerajaan sendiri. Mungkin itu cuma alasan bagi menghalalkan syarikat-syarikat seperti Proton mengambil orang luar bagi jawatan penting mereka. Apa nak buat, yang tinggal kat Malaysia ni bodo-bodo belaka, sebab itulah ramai yang pakai kereta proton!!!.

Apa benarkah kita kepupusan mereka yang berkelayakan? tapi kenapa kita tak sambung kontrak Hassan Merican dan biarkan dia terlepas ke tangan syarikat Singapura?. Hassan Merican tak bagus ka? 

Dalam kes Proton pula, kenapa tak ada orang tempatan yang mampu mengisi jawatan-jawatan di bawah ini, adakah semua orang Malaysia menolaknya atau memang Proton sendiri yang tak percayakan warga tempatan?
Dr Wolfgang Karl Epprl, Senior Director, Group Operation


Claudius Meynert, Director Export Division

Eddy Donofrio, Cheif Information Officer

Mr Inderjith Madireddi, Director of manufacturing / Head of Tanjong Malim plant

Klaus-Einar Udo Gerhard Liske, Directot Group Procurement


01 July 2011

Mohd Shubhi  /  1.7.11  /    /  No comments
Tak perlu ayat untuk menceritakan bagaimana berhemahnya pemimpin serta pegawai kerajaan yang tercatit namanya di bawah berbelanja. Ini belum lagi berbicara samada sah atau tidak transaksi yang berlaku....patutlah Selangor tumbang...adakah anda rasa ini hanya kes terpencil????

Apabila disoal pada SPRM tentang kes ini, jawapan mereka adalah:

  • Itu adalah kes lama
  • Tidak ada bukti kes tersebut adalah rasuah
  • Kes tersebut sudah ditutup
  • Kesnya tidak perlu dibuat apa-apa.
Sila lihat salinan di bawah:







Back to Top

Contact Me

Name

Email *

Message *

Search