Jom kongsi pendapat anda.
Follow us on Twitter Subscribe to FB Subscribe via Email

07 October 2011

Mohd Shubhi  /  7.10.11  /  ,   /  2 comments
Perasaan yang kita alami juga boleh memberikan indikasi terhadap panyakit yang sedang kita alami. Berikut beberapa sintom yang biasa kita rasa tetapi kebiasannya kita tidak memperdulikannya dan menganggap ia perkara biasa.

 • Rasa takut mengejut
  • Fungsi buah pinggang lemah
  • Lemah tenaga batin
 • Cepat naik darah / marah
  • Fungsi hati lemah
  • Tekanan darah tinggi
 • Rasa bimbang dan takut
  • Sistem paru-paru lemah
 • Rasa seoronok atau bimbang tanpa sebab
  • Sistem jantung lemah
  • Sistem saraf otak lemah
  • Masalah pengaliran darah
 • Suka berfikir dan berkhayal
  • Sistem penghadaman lemah

06 October 2011

Mohd Shubhi  /  6.10.11  /  ,   /  No comments
Masalah yang dihadapi oleh telinga kita mempunyai kaitan dengan apa yang berlaku pada buah pinggang. Berikut beberapa petanda yang boleh dikesan:

 • Telinga terasa tersumbat.
  • Ini menandakan buah pinggang anda mempunyai toksin yang berlebihan.
 • Telinga berdengung.
  • Ini menandakan badan anda sedang dalam proses merawat buah pinggang anda yang lemah.
  • Kebiasaanya ia diikuti dengan terasa sakit pada bahagian tapak kaki ketika baru bangun dari tidur dan akan hilang selepas berjalan-jalan.
Jika anda mengalami keadaan berikut di bawah, bermakna buah pinggang anda memang dah teruk. Elok jaga buah pinggang sebelum jadi begini:
 • Bengkak-bengkak pada muka, pergelangan tangan, abdomen, peha dan buku lali
 • Kencing berbuih atau bercampur darah, atau berubah warna jadi pekat dan gelap
 • Jumlah air kencing berkurang, terasa sakit pedih ketika kencing, perubahan pada tabiat atau masa kencing
 • Terasa sakit belakang bahagian tengah di bawah tulang rusuk iaitu kedudukan buah pinggang
 • Darah naik tinggi.
Kalau ada semua itu elok buat pemeriksaan segera pada buah pinggang. Kadang-kadang buah pinggang hanya jem sementara dan akan lega balik dalam tempoh beberapa waktu.

Macammana nak jaga buah pinggang? mudah saja, hanya buat yang berikut di bawah:

 • Banyak minum air
 • Rajin bersenam
 • Jaga diet pemakanan
 • Elakkan semua perkara yang boleh membawa penyakit kencing manis.


Mohd Shubhi  /  6.10.11  /  ,   /  No comments

KOTA BHARU, 5.Okt – Pengurusan kewangan Kelantan sekali lagi diiktiraf oleh Jabatan Audit Negara yang terbaik bagi tahun 2010.


Menurut Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Datuk Husam Musa, terdapat empat agensi kerajaan negeri yang diakui paling baik iaitu Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK), Majlis Daerah Gua Musang, Perbadanan Stadium dan PKINK.


Husam berkata mengikut laporan Audit negara tersebut beberapa kategori iaitu kumpulan wang yang disatukan meningkat sebanyak RM51.07 juta atau 52 peratus iaitu RM148.3 juta berbanding tahun 2009 sebanyak RM97.23juta.Bagi Wang Tunai pada 2010 juga meningkat dibandingkan tahun 2009 iaitu RM79.60 juta kepada RM131.97 juta dan berlaku peningkatan sejumlah RM 53.37 juta atau 65.8 peratus.“ kita juga diakui baik bagi 15 agensi lain selain empat agensi tadi”katanya lagi. Beliau berkata demikian di sidang media selepas mesyuarat mingguan exco hari ini.


Menyentuh serahan Penyata Akaun 2011 sehingga 31.Mei terdapat 18 penyata telah diserahkan kepada Jabatan Audit Negara dari 22 dan ini amat baik dan diakui cemerlang oleh jabatan tersebut.


Kewangan negeri Kelantan juga mengalami penurunan ketara dalam aspek defisit belanjawan iaitu peningkatan prestasi sebanyak 2.2 peratus di mana tahun 2009 sebanyak RM19.46 juta berbanding tahun 2010 hanya RM 3.46 juta sahaja.


Dari aspek hasil negeri juga Husam berkata berlakunya peningkatan iaitu tahun 2009 sejumlah RM334.81 juta sedangkan tahun 2010 sebanyak RM 379.64 juta.“ Pendapatan negeri semakin baik dan berlakunya peningkatan sejumlah RM44.83 juta atau13.4 peratus”kata beliau.
Mohd Shubhi  /  6.10.11  /  No comments

Ketua Pembangkang ,Datuk Seri Anwar Ibrahim telah membentangkan Belanjawan Alternatif 2012 di Parlimen dan menjelaskan bagaimana Belanjawan Alternatif 2012 oleh Pakatan Rakyat akan membolehkan kenaikan gaji  bagi 1.3 juta penjawat awam.
Ini termasuk pelaksanaan gaji minima RM1,100 dan penambahan subsidi untuk semua rakyat Malaysia sebanyak RM22 billion bagi meringankan bebas kos sara hidup.
Susulan daripada itu, Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor akan menganjurkan Forum Belanjawan Alternatif 2012 dan ingin menjemput saudara-saudari untuk hadir bagi kupasan lanjut mengenai Belanjawan Alternatif 2012.

Ahli Panel
Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong, 
Ketua Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor, Sdr Rafizi Ramli.Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong, Ketua Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor, Sdr Rafizi Ramli.
Ahli Parlimen Kuala Selangor,Dr Dzulkefly Ahmad; 
Tarikh: 5 Oktober 2011 (Rabu)
Masa: 8.00 malam – 10.30 malam
Tempat: Ballroom, Hotel Quality, Plaza Perangsang, 40000 Shah Alam, Selangor
Berikut intipati  belanjawan yang dikemukakan:
-Peruntukan subsidi sebanyak RM22 bilion dikekalkan dengan mengambil kira unjuran harga minyak mentah terkini.
-Bayaran bonus warga emas RM1000 setiap tahun kepada mereka yang layak dengan implikasi kewangan kepada kerajaan RM1.7 bilion.
-Bayaran bonus kepada suri rumah dan ibu yang layak sebanyak RM1000 setahun, dengan implikasi kewangan kepada kerajaan pusat sebanyak RM2 bilion.
-Bayaran tambahan (top up payment) kepada isi rumah di dalam kategori miskin tegar untuk memastikan pendapatan bulanan mencecah sekurang-kurangnya RM550.
-Bayaran kepada penerima bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat  diselaraskan kepada RM550 sebulan, dari kadar sedia ada sebanyak RM300 sebulan.
-Pengumuman pengenalan gaji minima RM1,100 yang juga melibatkan kenaikan gaji kakitangan awam mengikut tangga gaji. Pengenalan gaji minima dijangka akan memanfaatkan 300,000 orang kakitangan awam yang berada di bawah RM1,100.
-Melaksanakan pembayaran elaun pendidik sebanyak RM500 sebulan bagi setiap orang guru seperti yang dijanjikan di dalam Buku Jingga.
-Penyelarasan gaji kakitangan awam berikutan pengenalan gaji minima dan janji Buku Jingga akan melibatkan peruntukan tahunan sebanyak RM5.9 bilion.
-Menghentikan serta-merta kecenderongan dan amalan menggunapakai tenaga perunding dalam proses keputusan kerajaan seperti amalan sekarang dan mengembalikan pengaruh dan kedudukan kakitangan awam dalam proses kerajaan;
-Peruntukan tambahan RM1.3 bilion untuk menambahbaik skim latihan vokasional dan teknik di semua peringkat termasuk naik taraf kursus ijazah sedia ada supaya berorientasikan pendidikan universiti teknikal.
- Peruntukan tambahan RM1 bilion untuk perumahan awam yang dipacu melalui perkongsian pintar bersama-sama dengan kerajaan-kerajaan negeri.
-Pelaksanaan skim “Bina dan Jual” secara berperingkat bermula dengan skim perumahan awam untuk memastikan tiada rakyat Malaysia yang teraniaya akibat projek perumahan terbengkalai
-Mencadangkan pemotongan belanjawan Perdana Menteri sebanyak RM 10 bilion dan dikembali kepada Kementerian lain.
-Dividen dari PETRONAS diunjurkan pada kadar RM26 bilion sahaja, iaitu RM4 bilion lebih rendah dari amalan semasa Barisan Nasional walaupun keuntungan PETRONAS dijangka melonjak naik pada 2012 akibat harga minyak mentah yang tinggi.
-Lesen dan permit teksi akan di berikan terus kepada pemandu teksi dan tidak lagi secara konsesi.
-Lesen import AP akan dibuat secara lelongan dengan jangkaan menambah hasil negara sebanyak RM1.2 bilion berbanding amalan sekarang yang menguntungkan kroni.
-Pendekatan perolehan kerajaan dipinda untuk mengamalkan tender terbuka dengan jaminan skim-skim khas untuk Melayu/Bumiputra dan golongan-golongan yang memerlukan diperkenalkan bagi melatih usahawan-usahawan baru berteraskan kebolehan dan merit.
-Menyemak kembali kontrak-kontrak pembelian senjata oleh Kementerian Pertahanan untuk memastikan nilai tambah kepada strategi dan keperluan pertahanan negara.
-Memaksimakan pendapatan negara dengan mengutip hutang, tunggakan dan penyelewengan membabitkan dana dan aset negara
-Mengembalikan cukai eksais dan duti yang dibatalkan terhadap barangan mewah seperti seluar dalam berjenama dan beg tangan yang dimansuhkan kerajaan BN.
-Menumpukan pembangunan wilayah terutama pembinaan infra termasuk lebuhraya yang menghubungi Sabah dan Sarawak.
-Pindaan kepada Akta Geran Kapita 2002 untuk beralih dari mekanisme bayaran tetap seperti sekarang kepada prinsip formula berdasarkan faktor-faktor seperti sumbangan ekonomi, keperluan pembangunan, pendapatan rakyat dan kedudukan sosio ekonomi setiap negeri.
- Peruntukan tambahan sebanyak RM3.6 bilion untuk pembangunan luar bandar.
-Peruntukan khas sebanyak RM100 juta untuk program-program pembersihan dan pengindahan desa di seluruh negara.
- Melaksanakan sepenuhnya janji-janji di dalam Buku Jingga termasuk pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri, akta-akta bersabit media dan percetakan, Akta Rahsia Rasmi dan Akta Universiti dan Kolej Universiti; .
-Merombak Jabatan Perdana Menteri dengan menaiktaraf jabatan-jabatan  seperti SPR, SPRM, Biro Pengaduan Awam dan lain-lain supaya bertanggungjawab terus kepada Parlimen.
-Pengenalan laporan setengah tahun perbelanjaan dan prestasi kewangan negara yang dibentangkan ke Parlimen bersama-sama dengan laporan Ketua Audit Negara.
-Pembentukan tujuh Jawatankuasa Parlimen untuk membahaskan belanjawan di peringkat Jawatankuasa secara terperinci

Pada dasarnya, Tujuh prinsip asas yang menjadi teras kepada Belanjawan 2012 Pakatan Rakyat adalah seperti berikut:
- Membantu rakyat dalam masa terdekat mengharungi suasana ekonomi yang semakin terhimpit.
- Menjamin kelangsungan kewangan negara dengan tumpuan khususnya untuk mengurangkan defisit.
- Menambahnilai perbelanjaan negara agar peruntukan benar-benar sampai kepada rakyat dengan memerangi rasuah dan penyelewengan.
- Memperkasakan keupayaan ekonomi rakyat dalam jangka masa sederhana dan panjang melalui rekayasa latihan teknikal, vokasional dan penggajian memartabatkan rakyat.
- Mengukuhkan lagi arus reformasi politik yang manjadi prasyarat dan pendinding dari anasir-anasir yang mahu membolot kekayaan negara untuk mereka dan kaum kerabat mereka sahaja.

05 October 2011

Mohd Shubhi  /  5.10.11  /  ,   /  No comments
Mulut dan juga lidah mempunyai hubungan dengan fungsi jantung dan juga dan sistem pengedaran darah kita.

Perhatikan perubahan pada bahagian-bahagian tersebut untuk mengesan masalah kesihatan anda seperti di bawah:

 • Lidah atau gusi bengkak atau sakit
  • Menunjukkan jantung anda mempunyai masalah.
  • Mungkin lemak berlebihan
  • Injap jantung lemah
  • Saluran koronari tersumbat.
 • Lidah, tisu mulut, atau gusi menjadi pecah-pecah (macam ulser)
  • Ini menandakan darah anda mengandungi asid yang berlebihan.
 • Mulut berbau busuk
  • Proses penyimbangan fungsi perut untuk membuang toksin.
Mohd Shubhi  /  5.10.11  /    /  No comments
Seramai 3,600 aktivis di UK dan 175,000 aktivis di Amerika menggesa agar media social terkenal Facebook mengeluarkan page mereka yang menggalakkan aktiviti rogol dari dipaparkan. Page tersebut memaparkan pengakuan aktiviti-aktiviti pencabulan oleh para mengikutnya secara terus terang.

Bagi para aktivis tersebut tindakan membiarkan perkara tersebut hanya memberikan maklumat tentang aktiviti rogol dan cabul kepada orang ramai dan bagaimana mahu melakukannya.

Facebook enggan membuang page itu atas alasan banyak lagi media social lain yang memaparkan aktiviti yang sama malah lebih teruk lagi. Disebabkan keengganan mereka membuangnya, FB dituduh sebagai sengaja mempromosikan budaya cabul dan rogol.

Banyak sangat kejadian cabul dan rogol terjadi di negara kita pada remaja wanita berpunca daripada FB. Mereka berkenalan secara maya dan mula bertemu yang membawa kepada aktiviti seks dan cabul.

Mohd Shubhi  /  5.10.11  /  ,   /  No comments
Baca artikel di bawah daripada blog ini Penulis memberikan pandangannya berdasarkan laporan daripada Global Peace Index yang menyediakan rangking negara-negara yang paling aman di dunia.

Rangking mengambil kira tahap keganasan, jenayah, pelanggaran undang-undang, kes-kes penderaan, diskriminasi kaum atau jender dan lain-lain seumpamanya. Penulis juga cuba meyakinkan pembaca bahawa hudud bukanlah menjamin wujudnya keadaan aman pada sesebuah negara apabila dia berkata ada negara yang melaksanakan Hudud berada di tempat yang tercorot di dalam senarai. Baca dan cuba fikir-fikirkan natijahnya.


Global Peace Index (GPI) telah menyiapkan laporan tahunan terbaru yang membandingkan tahap keamanan dan keselamatan negara-negara di dunia.
Warna hijau menunjukkan negara-negara paling aman dan warna merah yang paling kurang selamat serta kacau-bilau.

PALING AMAN PALING TIDAK AMAN
Di bawah ialah senarai negara-negara yang menduduki 10 tempat teratas dalam GPI 2011. Kesemuanya negara barat kecuali Jepun.
GPI dibentuk berdasarkan pencarian mengikut beberapa petunjuk, yakni (ketiadaan) keganasan, peperangan dan konflik dalaman, kadar jenayah, polis dan sekuriti, dsb.
Di bawah pula ialah kedudukan 20 negara Islam anggota OIC. Laporan GPI merangkumi 153 negara.
 • 108 – Turkmenistan
 • 109 – Uzbekistan
 • 114 – Kyrgyzstan
 • 116 – Syrian Arab Republic
 • 119 – Niger
 • 119 – Islamic Republic of Iran
 • 122 – Azerbaijan
 • 123 – Bahrain
 • 127 – Turkey
 • 129 – Algeria
 • 130 – Mauritania
 • 137 – Lebanon
 • 138 – Yemen
 • 141 – Chad
 • 143 – Libyan Arab Jamahiriya
 • 146 – Pakistan
 • 150 – Afghanistan
 • 151 – Sudan
 • 152 – Iraq
 • 153 – Somalia
Negara yang mengamalkan hudud ada juga di tempat tercorot.
Tidak hujan batu
Adakah kita di sini berasa selamat?
Antara faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan ialah setakat mana berleluasanya kejadian pembunuhan, kecurian, rompakan, penculikan, rogol, deraan/gangguan seksual, seksa anak, kekerasan dalam rumah tangga, pengedaran dadah, kemalangan jalanraya dan menyalahi undang-undang trafik serta sikap umum terhadap gejala keganasan.
Malaysia menduduki tempat ke-19 dalam GPI. Syabas. Rasa-rasanya wajar juga kita masuk bakul angkat sendiri, bukankah begitu?
Khalifah Celup seorang itu yang memburuk-burukkan negeri Johor dan gerombolan penyokong-penyokong tegarnya ialah jenis yang tidak tahu bersyukur.
Malaysia yang menghinggap pada tangga ke-19 GPI juga tidak seharusnya terikut-ikut negara yang mengamalkan hudud tetapi melarat.
Sebaliknya untuk menambah kesejahteraan hidup, kita harus melihat kepada ciri-ciri pembangunan Human Development Index (HDI).
Masyarakat maju
Negara-negara yang paling menyerlah dalam HDI tidak mengamalkan hudud.
Rakyat negara bagus HDI adalah mereka yang terpelajar, berpendapatan tinggi dan prihatin kepada persekitaran. Masyarakat yang beretika jarang-jarang menampakkan orang mencuri atau menipu.
Kesemua negara dalam Top 10 HDI adalah negara barat disusuli Jepun dan Korea pada tangga ke-11 dan 12.
Contoh pelaksanaan hudud
Di negara yang mengamalkan hudud, misalnya Republik Islam Afghanistan, terdapat laporan insiden di mana si tertuduh tidak diberikan apa-apa pertolongan kecemasan atau bantuan perubatan setelah tangan mereka dipotong. Tiga orang budak kampung yang berasal dari pedalaman hampir maut kerana pendarahan teruk selepas hukuman dijalankan.
Baca The International Herald Tribune: ‘The men whose hands were chopped off’ (May 24, 2010)
Tangan dan kaki yang dipotong tidak akan tumbuh balik.
Manakala di Republik Islam Iran, hukuman rejam dijatuhkan ke atas seorang remaja Azhar Bakri kerana dituduh berzina oleh suami yang dikahwininya pada usia 14 tahun. Seramai 11 orang lagi sedang menunggu hukuman rejam sampai mati dijalankan.
Baca Wall Street Journal: ‘Iran’s Medieval Justice System’ (July 16, 2010)

Kaum wanita tidak berstatus atau terlindung
Pemantauan yang dijalankan oleh badan-badan hak asasi antarabangsa mendapati bahawa kaum wanita akan lagi tertindas apabila ada hudud.
Human Rights Watch (HRW):
“In effect, the hudud laws have given legal sanction to biased social attitudes towards women, thus not only legitimating the oppression of women in the eyes of the state but also intensifying it: women who seek to deviate from prescribed social norms now may not only be subject to societal censure, but also to criminal penalties.” — (‘Double Jeopardy’, laporan kajian di Pakistan)
Amnesty International, sebuah lagi badan hak asasi menyatakan hukuman-hukuman hudud “are not in accordance with international legal standards for fair trial and pre-trial safeguards, as well as being blatantly discriminatory of women and girls”.
Contohnya, bagaimanakah kes qazaf Anwar Ibrahim terhadap Datuk T akan diadili dengan tanpa empat saksi lelaki Muslim tetapi jika dikemukakan bukti CCTV?
Seorang anak kehilangan ibu
Di Arab Saudi pula, seorang pembantu rumah pekerja Indonesia telah dipancung kepala dan mayatnya digantung dari helikopter untuk tontonan orangramai.
Ruyati binti Satubi yang didapati bersalah (menikam orang) sebenarnya telah didera dengan dashyat  oleh majikannya sebelum itu tetapi sistem penghakiman Saudi amat memihak kepada warga Arab. Pernah ada kes bunuh di mana keterangan saksi bukan-Muslim tidak diterima mahkamah.
Carrot or stick?
Soalnya kita mahu pakai kaedah yang mana satu — memujuk atau menghukum dengan kejam untuk memberi pengajaran?
Sekirannya sesebuah negara itu berjaya membekalkan penginapan dan kehidupan selesa serta memenuhi keperluan batin (kemuafakatan sosial dan ketenteraman fikiran), tidak payahlah rakyat ditakut-takutkan dengan larangan keras..
Mohd Shubhi  /  5.10.11  /  ,   /  No comments
Kementerian dalam negeri melaporkan terdapat seramai 1.3 juta pendatang asing haram yang telah didaftarkan akan diserap masuk ke dalam 5 industri yang memerlukan tenaga kerja. Kesemua 5 industri tersebut kekurangan pekerja kerana orang tempatan tidak berminat untuk bekerja di dalam industri tersebut.

Industri yang disenaraikan termasuklah:

 • Industri pembuatan dan pengeluaran
 • Industri perladangan
 • Industri pertanian
 • Industri pembinaan
 • Industri perkhidmatan
Orang kita sudah tidak mahu mengotorkan tangan mereka untuk mencari makan di dalam industri yang disebutkan di atas. Terutamanya dalam industri perladangan, pertanian, pembinaan dan juga perkhidmatan.

Kita lihat dalam hampir semua kerja kerja pembinaan orang asing telah menjuarainya dan akhirnya ramai daripada kontraktor yang mengambil kerja-kerja kecil seperti memperbaiki dan membina rumah dikuasai oleh orang asing. Ramai tauke dari Indonesia dan juga Bangladesh menjadi kontraktor kecil-kecilan.

Dalam industri perkhidmatan seperti cuci longkang, potong rumput, dan lain-lain penyelenggaraan, kebanyakan orang Bangladesh tidak mahu makan gaji sekarang ini. Mereka lebih suka mengambil sub kerja yang ditawarkan dan segala urusan akan mereka selesaikan.

Begitu juga dalam industri perladangan dan lain-lain yang biasanya kerja remeh temeh yang tidak digemari oleh orang tempatan, semuanya disapu bersih oleh mereka dengan konsep sub dan bukan makan gaji. Mereka semua akan menjadi usahawan berjaya suatu masa nanti dan silap-silap hari bulan orang Melayu pula yang akan bekerja dengan mereka.

Saya pernah menulis tentang bagaimana seorang Bangla yang mengusahakan perniagaan kereta potong yang hidup senang dan menjadi kaya raya di negara kita. Walaupun secara formalnya dia hanyalah pekerja namun sebenarnya dialah taukeh yang membayar sejumlah wang pada orang Melayu yang berlakon menjadi tuan punya perniagaan.

Lihat juga para pendatang dari Pakistan yang dulu hanya berjalan kaki sambil membawa beberapa keping karpet untuk dijual kepada orang ramai. Kini mereka semua telah menguasai perniagaan perabot hampir di seluruh negara.

Di mana-mana saja pekan kecil atau besar akan ada kedai perabot yang dimiliki oleh orang Pakistan dan orang kita seperti dulu juga hanya menjadi pembeli parabot dan menukarnya setiap tahun. Ada juga yang terjebak dengan aktiviti tidak bermoral dengan menjual badan apabila tak mampu bayar hutang, berkemungkinan mereka sengaja buat-buat tak boleh bayar memandangkan orang Pakistan tu kacak-kacak dan tegap-tegap pula.

Lama kelamaan, orang Indon akan jadi Tauke kontrak, orang Bangla akan jadi Tauke Khidmat selenggaraan, orang Pakistan akan jadi Taukeh Kedai Perabot, dan orang Melayu akan menjadi kerani untuk syarikat-syarikat mereka.

Untuk demontrasi jalanan juga sekarang kita boleh mengambil upah orang Bangladesh dan juga Indonesia untuk mewakili badan-badan yang mahu menganjurkan demo.

04 October 2011

Mohd Shubhi  /  4.10.11  /  ,   /  No comments
Pelabur dari Thailand mengintai
peluang di Kelantan
Sebelum ini Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Insdustri, Datuk Seri Mustapa Mohamed menuduh dan menyalahkan Kerajaan Negeri Kelantan ketika membuat kenyataannya bahawa pelaburan di negeri tempat kelahirannya itu terlalu lembab. Beliau menyenaraikan perkara berikut sebagai faktor yang membantutkan kedatangan pelabur asing:
 1. Faktor geografi
 2. Faktor infrastruktur
 3. Faktor Kurang kerjasama daripada kerajaan negeri.
Katanya lagi, walaupun kementeriannya sering ke luar negara untuk menarik para pelabur ke Kelantan namun atas semua faktor yang disebutkan diatas membuatkan mereka enggan pergi ke negeri Kelantan.

Sebenarnya semua faktor yang disebutkannya di atas hanyalah membuka pekong kelemahan Kerajaan Pusat dalam memastikan kekayaan negara ditabur sama rata ke seluruh pelusuk negara.

Faktor georafi akan mudah sahaja diselesaikan jika perhubungan antara negeri-negeri lain seperti KL, Selangor dan juga Pulau Pinang dipertingkatkan melalui pembinaan jalanraya serta lain-lain kemudahan perhubungan. Tugas tersebut merupakan tugas kerajaan pusat yang perlu mengkoordinasikan perancangan dan pembangunannya tanpa mengira samada negeri tersebut adalah negeri pembangkang atau tidak.

Faktor infrastruktur juga merupakan sebahagian daripada tugasan kementeriannya untuk memastikan wang disalurkan kepada kerajaan negeri. Beliau juga tentu maklum bagaimana hak rakyat Kelantan terhadap wang royalti minyak dinafikan mentah-mentah oleh Kerajaan Pusat yang bersikap busuk perut dan tidak berperi kemanusiaan.

Semua juga tentu faham kenapa kerajaan pusat menyekat hak rakyat Kelantan tersebut Ia tidak lain dan tidak bukan hanyalah untuk membiarkan kerajaan negeri tidak ada cukup wang untuk membina dan membangunkan negeri mereka.

Kalau kerajaan negeri mendapat segala kemudahan serta akses kewangan itu sudah tentu tidak ada lagi tohmahan yang boleh digunakan untuk merendah-rendahkan kerajaan negeri Kelantan. Ini hanya akan memadamkan angan-angan mereka untuk merampas kembali negeri Kelantan daripada Pas.

Bagi alasan tiadanya kerjasama dengan Kerajaan negeri pula nampaknya Mustapa tidak bercakap lurus. Apa yang dia mahu maksudkan adalah bahawa kerajaan pusatlah yang sebenarnya yang tidak mahu memberikan kerjasama kepada kerajaan negeri.

Takkanlah kerajaan negeri yang kegiatan ekonominya diterajui oleh Dato Husam Musa begitu bodoh mahu menolak kerjasama atau pertolongan kerajaan Pusat untuk memajukan negerinya. Tetapi sebaliknya apa yang terpaksa dibuat oleh Husam adalah terpaksa menentang kerajaan pusat yang enggan bekerjasama menyalurkan hak wang minyak rakyat Kelantan. Siapa sebenarnya tidak bekerjasama?.

Walau bagaimanapun kerajaan Kelantan sebenarnya tidak pernah berputus asa membangunkan ekonomi negerinya dan masih ada ramai pelabur luar negara yang memang berminat untuk mengintai peluang dan berniaga di Kelantan. Lihat gambar delegasi pelabut dari China dan juga Thailand yang membuat lawatan ke Kelantan di sini.
Mohd Shubhi  /  4.10.11  /    /  No comments
Walau pihak polis mempertahankan dakwaan mereka sebelum ini bahawa mereka bertindak dengan penuh profesional ketika menangani Bersih 2.0 lalu, namun hasil siasatan membuktikan sebaliknya.

Para pegawai polis yang telah dikenal pasti akan dihadapkan ke muka pengadilan serta akan dikenakan tindakan disiplin setimpal dengan apa yang telah mereka lakukan. Begitulah keputusan daripada laporan siasatan yang dijalankan.

Sekadar tindakan disiplin pada pegawai yang melakukan aksi ganas dan tidak menghormati kawasan orang sakit adalah sesuatu yang lansung tidak mencukupi memandangkan pihak polis termasuk para pegawai tertungginya menafikan tuduhan orang ramai sebelum ini.


Mereka yang sepatutnya dikenakan tindakan disiplin mestilah termasuk:

 1. Anggota polis yang terlibat.
 2. Pegawai yang memerintah pada lokasi ketika itu.
 3. Pegawai yang memerintah pada operasi Bersih 2.0 pada hari itu.
 4. Ketua Polis KL,
 5. Ketua Polis Negara,
 6. Menteri Dalam Negeri.

Takkan lah mereka semua nak lepas tangan dan mengambil seekor kambing hitam sahaja untuk disembelihkan. Takkan lah pegawai-pegawai tertinggi nak cuci tangan dan duduk sambil tertawa terbahak-bahak melihat betapa setia membuta tulinya para pegawai FRU bengis mereka yang bertungkus lumus menurut perintah.

Mohd Shubhi  /  4.10.11  /  , ,   /  4 comments
Ada seorang kawan baru pencen awal, bersara daripada khidmat tentera. Oleh kerana dia ada pangkat maka banyaklah juga wang pencen yang dia dapat untuk meneruskan hidup sebagai orang awam. Dia datang berjumpa dengan saya dan bertanya apa perniagaan yang dia boleh buat dengan wang RM300 ribu yang dia dapat.

Soalan ringkas yang saya tanya adalah kenapa dia nak berniaga. Jawabnya ringkas juga, "sebab nak cari duit". Jadi saya berkata padanya nak buat apa lagi berniaga sedangkan dia sudah ada duit. Berapa ramai orang yang berniaga tetapi tak pernah ada peluang untuk simpan sampai RM300 ribu, masih lagi terumbang-ambing terkial-kial membayar hutang dan menyara hidup kais pagi makan pagi kais petang makan petang.


Dia termenung panjang dengan cakap saya itu dan berkata, "habis kau suruh akau jangan berniagalah, aku nak buat apa dengan duit tu?" "Ya!" jawab saya ringkas. Kalau kau nak berniaga sebab nak cari duit sedangkan engkau dah ada duit, lebih baik simpan saja duit tu dalam mana-mana saham pelaburan yang sesuai sehinggalah benar-benar sedia nak berniaga". "Kalau tiada engkau akan kehilangan semua duit tersebut sia-sia." Sambung saya.

Ramai orang yang silap dengan konsep perniagaan. Kalau ditanya kenapa kita berniaga ramai yang akan jawab sebab nak buat duit. Sedangkan jawapan itu salah sama sekali. Sebab utama kita berniaga adalah kerana kita ada sesuatu yang hendak ditawarkan. Samada kita ada barang, teknologi, sistem atau apa-apa sahaja yang boleh ditawarkan pada mereka yang mahu menggunakannaya atau mahu membelinya.

Duit akan datang kemudian apabila kita berjaya menjualnya dengan harga yang menguntungkan. Jadi yang datang terlebih dahulu dalam wujudnya sesebuah perniagaan adalah adanya sesuatu yang mahu ditawarkan kepada orang ramai. Kalau anda tak ada 'sesuatu' itu jangalah bazirkan duit yang anda ada dengan 'try an error'.

Berbalik kepada kawan saya tadi, dia tidak bersetuju dengan nasihat saya dan menghilang selepas itu dengan aktivitinya mahu menggunakan duit yang dia ada untuk cari perniagaan. Tak lama selepas lebih setahun dia datang kembali berjumpa saya.

"Betul kata engkau, memang habis duit aku RM300 ribu lesap dan sampai sekarang aku masih tak ada perniagaan. Aku susah sekarang", katanya.

"Apa yang engkau buat sekarang ini untuk sara hidup" tanya saya. " Bawa lori", jawabnya ringkas. " Kan aku dah cakap, alangkah eloknya kalau dari dulu engkau simpan saja duit itu dan mula bawa lori semasa engkau dah ada simpanan RM300 ribu.

Jadi ringkaskan cerita ialah jika anda ada duit dan tak tahu nak berniaga apa, mulakan sesuatu yang tidak memerlukan modal untuk menjana pendapatan. Walaupun anda terpaksa makan gaji dengan harga gaji yang rendah, anda akan belajar dari kerja tersebut sambil mencari rezki dan dalam masa yang sama belajar untuk membuat perniagaan yang sama.

Sambi makan gaji anda akan dapat kemahiran dan selok belok apa yang anda buat dengan matlamat mahu membina perniagaan anda sendiri apabila tiba masanya. Ini akan memudahkan anda dalam semua segi daripada pengetahuan tentang perniagaan itu sehinggalah modal yang diperlukan.

Dari situ barulah anda bersedia berniaga kerana sudah ada sesuatu yang mahu ditawarkan dan jika perniagaan tersebut memerlukan modal, barulah anda keluarkan duit yang anda ada bagi menjayakan perniagaan anda. Tapi ingat, janga habiskan semua duit anda.

Perniagaan yang ideal adalah perniagaan yang memerlukan kos yang sederhana dan terbukti berjaya serta telah dilakukan oleh ramai orang yang lain. Binalah ia sedikt demi sedikit. Pastikan anda fokus pada apa yang anda mahu tawarkan kepada pengguna terlebih dahulu dan keuntungan atau nak buat duit itu datang kemudian. Insyallah anda akan berjaya.
Mohd Shubhi  /  4.10.11  /  No comments
Saya suka Bintang Libya dan Israel sebelah-menyebelah di dada
Satu ceramah tentang profesional kesihatan mental bagi orang Libya, nota kehadiran wanita bertudung Lippiat!

بترخيص من المجلس الانتقالي رئيس “ما يسمى” بالمنظمة الدولية ليهود ليبيا “ديفيد جربي” يعود إلى طرابلس ويفتتح كنيسا قديما ويدَّعِي ملكية اليهود عقارات في شارع الاستقلال ويطالب بضمه لعضوية المجلس !!

إعداد الإعلامي الليبي خالد علي بشر
يبدو أنه لم يعد غريبا أن نرى يهوديا يتجول في طرابلس أو بنغازي أو جبل نفوسة، فما رأيته يوم أمس في المدينة القديمة أكد لى ذلك، حيث لاحظت ولاحظ سكان شارع منكوسة ( شارع الصلوات سابقا ) المتفرع من شارع الشيخ أبو ريانة بالمدينة القديمة حركة غير عادية في المعبد اليهودي القديم/ وعندما تحروا عن الأمر وجدوا شخصا يهوديا يتجول في المعبد، فلما سألوه أجاب بأنه لديه ترخيص من المجلس الإنتقالي بتنظيف المعبد وتهيأته للصلاة اليهودية، أو ربما لشي آخر لم يسفر عنه صراحة .
http://khalidalibeshr.maktoobblog.com/about
Mohd Shubhi  /  4.10.11  /  ,   /  No comments
Kerongkong

 1. Terasa kering - Badan dalam proses membuang toksin di seluruh badan. Pastikan anda minum air dengan banyak untuk memudahkan badan membuang toksin.
 2. Terasa sakit - sama seperti di atas tetapi kandungan toksin dan keracunan badan adalah lebih serius. Jangan lupa minum lebih banyak air. Lebih baik lagi jika air masak ditambah sedikit sahaja dengan garam bukit.
Bibir - Berkait rapat dengan sistem penghadaman.
 1. Bibir pucat
  • Sistem penghadaman yang lemah.
  • Perut mengandungi angin
  • Kurang darah disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna memebawa kepada kekurangan zat besi
 2. Bibir kering dan pecah - Perut anda mempunyai banyak bahan toksin

03 October 2011

Mohd Shubhi  /  3.10.11  /  ,   /  No comments
Apa-apa saja yang berlaku pada hidung mempunyai perkaitan yang rapat dengan paru-Paru dan juga Kerongkong. Berikut beberapa masalah yang biasa dihadapi oleh hidung kita.

 1. Selsema
  • Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong
  • Badan mengadungi acid berlebihan yang biasanya diikuti oleh kenaikan suhu badan.
 2. Hidung tersumbat
  • Paru-paru mengandungi toksin berlebihan
  • Proses penyimbangan masalah alahan hidung.
 3. Bersin
  • Proses buang toksin dibahagian kerongkong
  • Proses penyimbangan masalah alahan hidung.
Satu lagi tanda ada sesuatu yang tak kena pada paru-paru atau kerongkong adalah apabila kita batuk seperti:
 1. Batuk keluar kahak - ada toksin pada kerongkong dan badan kita sedang berusaha membuangnya.
 2. Batuk tak ada kahak - ada toksin pada paru-paru dan sedang dalam proses membuangnya. Makan ubat untuk buang kahak di dalam.
 3. Batuk dan rasa gatal pada kerongkong - Ada toksin pada kerongkong dan juga paru-paru. Biasa berlaku pada perokok atau terkena udara tercemar
Sumber: Pn. Rusnani Omar, Unit Keselamatan & kesihatan Pekerjaan, Universiti Malaysia Perlis.

02 October 2011

Mohd Shubhi  /  2.10.11  /    /  8 comments

Zainah Anwar, pengasas SIS

 • Hukum potong tangan brutal dan tak adil pada rakyat Malaysia.
 • Hukum rejam pada penzina tak sempurna dan tidak adil pada wanita yang kena rogol.
 • Apa kata kalau selepas pencuri yang dipotong tangannya kemudiannya dengan pantas ambil tangan dan terbang ke KL dan doktor sambung balik tangannya.
 • Bagaimana pulak jika seorang Muslim seorang India dan seorang Cina sama-sama bersepakat mencuri dan tertangkap. Si Muslim akan berakhir dengan tangannya terpotong dan akan gelap hidupnya dan si Cina dan juga India pulak akan selamat dengan hukuman yang ringan dan mampu bekerja semula selepas itu tanpa rintangan.
 • Apa kata seorang wanita yang tak kahwin, tetiba mengandung kerana di rogol, Sudah tentu dia akan dihukum zina sedangkan dia dirogol.
 • Kenapa orang bukan Islam perlu diam dan tak layak komen tentang hudud sedangkan dia berjiran dengan mereka yang dikenakan undang-undang yang kejam.


Semua yang tersebut di atas adalah alasan kenapa rakyat Malaysia perlu menolak Hudud yang mahu dilaksanakan oleh Pas di Kelantan mengikut pemahaman Zainah Anwar dari Sister In islam yang merupakan organisasi yang sejak dulu giat membantah perlaksanaan hukum tersebut yang dilihatnya amat pincang dan tidak sesuai untuk rakyat Malaysia.

Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih....


Mohd Shubhi  /  2.10.11  /  , , , ,   /  No comments
Pengerusi surau bersiap sedia dengan hidangan


Letih ?

Tembikai

Rendang ayam

Makan sambil sembang

Santai

Rasa bubur

Banyak makanan

Sumbangan orang ramai buat makanan jadi berlebihan

Seronok !

Rakam kenangan majlis surau

Kaum ibu buat kerja 1 hari suntuk - terima kasih !

Majlis tamat, baru selesai bersihkan surau, lepak kejap sebelum balik 

Pengerusi lega, selesai sudah

Minum

Contact Me

Name

Email *

Message *

Search