Jom kongsi pendapat anda !
Follow us on Twitter Subscribe to FB Subscribe via Email

05 July 2012

Mohd Shubhi  /  5.7.12  /  ,   /  4 comments
Semua makanan ni cukup power untuk mereka yang kena kencing manis, makan makanan ni boleh membantu pesakit menjadi sihat dan normal seperti biasa, tapi kenalah pantang jugak sebab sekali kena kencing manis ni tak payah mimpi lah nak normal semula melainkan Allah kehendaki begitu, tak boleh nak cakaplah....
Makan buah mentah bukan jus, semua jenis limau memang
power utk jantung



Karela tinggi kandungan 'plant insulin'. Ia mampu
merendahkan kandungan gula dalam darah

Makan 3 atau empat ulas bawang putih sehari,
hancurkan dan kunyah kalau anda power
ia cukup bagus untuk penyakit kencing manis

Dengan hanya minum separuh sudu teh sehari
air kulit kayu manis mampu menurunkan
tahap gula dalam darah kita. Ia juga bagus
untuk turunkan tahap kolestrol

Cendawan 'Maitake' juga cukup power untuk
rendahkan tahap gula dalam darah pesakit diabetes

Apa saja benda sayur hijau perlu dikunyah macam
lauk jika kita mahu elakkan  diabetes kelas 2

Rebung buluh juga amat power untuk membekalkan
tenaga tanpa lemak atau kolestrol

Strawberry atau apa-apa saja jenis 'berries' cukup bagus
untuk cegah kanser, masalah jantung dan juga diabetes

Makan dada ayam, bagus kerana kandungan lemaknya
tepu rendah dan juga kalorinya juga rendah.

Ikan berlemak seperti Salmon, tuna, mackerel dll
yang banyak kandungan omega 3 bagus untuk kawalan
kencing manis dan ia juga mampu selesaikan masalah
arterie tersumbat

Sayur Kacang boleh kawan kandungan gula dalam
darah jika dikunyah setiap kali selepas  makan berat

Kacang bagus untuk jantung dan masalah insulin

Rajin makan yogurt dan juga susu rendah lemak selain
daripada baik untuk kencing manis ia juga boleh turunkan
berat badan anda

Roti jenis ini bagus untuk pesakit kencing manis (whole grain food)

Minyak zaitun boleh kasi kandungan gula dalam darah steady

4 comments:

  1. walking here with a smile. take care.. have a nice day ~ =D

    Regards,
    http://www.lonelyreload.com ~ (A Growing Teenager Diary) ..

    ReplyDelete
  2. Kayu manis nk kna rebus dulu ka

    ReplyDelete
  3. thank for info encik blog

    ReplyDelete

Back to Top

Contact Me

Name

Email *

Message *

Search