Jom kongsi pendapat anda.
Follow us on Twitter Subscribe to FB Subscribe via Email

07 January 2012

Mohd Shubhi  /  7.1.12  /  ,   /  1 comment
Pihak berkuasa Pulau Pinang telah mematahkan kegiatan sindiket yang membuat pembungkusan semula minyak masak yang telah digunakan dan menjualnya semula sebagai 'kononnya' minyak masak segar yang belum lagi digunakan.

Ada dua masalah besar jika menggunakan minyak masak kitar semula:

 1. Berkemungkinan minyak tersebut sebelum itu digunakan untuk menggoreng babi dan bahan makanan haram lain. Ia menjadikan minyak tersebut sebagai najis untuk digunakan oleh umat Islam.
 2. Masalah kesihatan yang mana mempunyai kesan yang tidak baik kepada manusia jika digunakan semula untuk masakan.
Kebiasannya minyak itu dibungkis semula dalam bungkusan plastik dan dijual di pasaran gelap atau di pasar malam di tempat-tempat terpencil.

Berkemungkinan juga ia ada terdapat di serata tempat di pasar malam tidak dapat di nafikan. Oleh itu berhati-hatilah jika anda membeli minyak masak yang murah dan dibungkus dalam bungkusan plastik.

Baca laporannya di sini
Mohd Shubhi  /  7.1.12  /    /  No comments
Sepanjang tahun 2011, berbagai peristiwa bencana alam telah melanda di serata penjuru dunia dan kerugian dianggarkan sebanyak USD380 Billion sebagaimana yang dilaporkan oleh sebuah agen insuran Munich-Re yang berpusat di Munich. Bukan saja kerugian dari segi kewangan malah bencana alam sepanjang tahun 2011 juga telah meragut seramai 27,000 nyawa.

Menurut pakar, kejadian bencana besar-besaran yang menyebabkan kerugian sbegitu hanya akan berlaku setiap 1,000 tahun sekali.

Kerugian yanhg paling besar mencatatkan kerugian adalah gempabumi yang melanda Jepun dengan kekuatan 9 skala richter dan telah meragut seramai 16,000 nyawa manakala jumlah kerugian dianggarkan sebanyak USD210 Billion.

Baca laporannya di sini
Mohd Shubhi  /  7.1.12  /    /  No comments
Kalau nak diikutkan perlantikan terdahulu yang berkuat kuasa selama 2 tahun bermula pada 1 januari 2010 semua perlantikan yang ada telahpun tamat tempohnya dan memerlukan perlantikan baru yang berkuat kuasa bermula dari 1 januari 2012.

Tapi sampai hari ini tak nampak apa-apa laporanpun dari kerajaan negeri Pulau Pinanag tentang perlantikan terbaru semua ahli majlis agama negeri Pulau Pinang.

Dengar khabarnya penyandang YDP kepada MAIPP bagi tempoh 2 tahun yang lalu sedang terlantar di Hospital atas masalah kesihatan. Apa mungkinkah itu merupakan salah satu alasan kenapa sampai sekarang tidak ada perlantikan terbaru? Awat tak ada orang lainkah yang layak memegang jawatan YDP MAIPP selain daripada yang dimuliakan Ustaz Elyas.

Saya cadangkan elok sangat jika YB Dr Mujahid dilantik memegang jawatan YDP MAIPP menggantikan yang berbahagia Ustaz Elyas Zakarian memandangkan beliau mempunyai masalah kesihatan buat masa ini.

Kalau nak diharapkan YB Ustaz Salleh Man menggantikan Ustaz Elyas Zakaria, tak payah cakaplah, dia memang lansung tak layak memegang jawatan tersebut. Kalau dalam beliau memegang jawatan Timbalan YDP diketika ketiadaan YDP dalam majlis mesyuarat Ustaz Salleh Man boleh kasi orang lain mempengerusikan mesyuarat, apa lagi yang boleh diharapkan kepada YB Salleh Man.

Akupun hairan macammana PAS boleh lantik orang macam tu jadi PesuruhJaya negeri Pulau Pinang. Apa yang boleh akau kata ialah memang Pas lansung tak ada hati nak memperkukuhkan kedudukan Pas di negeri Pulau Pinang takut diletakkan beban untuk bertanggung jawab terhadap kebajikan orang melayu di Pulau Pinang gamaknya.

Aklu mohon sangat-sangat agar perlantikan YDP MAIPP diberikan kepada YB Dr Mujahid Yusuf Rawa. Belaiu memang layak dan mempunyai pengalaman yang luas dalam pentadbiran organisasi. Biarlah MAIPP menjadi pemacu kepada kebangkitan orang Islam Pulau Pinanag di negeri yang dikuasai oleh DAP itu.

Amacam ada setuju ka????
Mohd Shubhi  /  7.1.12  /    /  No comments
Kajian terbaru menunjukkan terdapat seramai 200 juta pengguna dan penagih dadah di seluruh dunia. Pada tahun 2008 laporan menyatakan terdapat seramai 191 juta penghisap ganja di seluruh dunia.

Negara paling ramai penagih dadah ganja di dunia adalah negara Australia dan juga negara New Zealand. Di kedua negara tersebut seramai 10% ke 15% daripada penduduknya yang berumur antara 15 ke 64 tahun merupakan pengguna ganja.

Asia merupakan kawasan paling sedikit jumlah pengguna ganja iaitu antara 1.2% ke 2.5% daripada penduduknya. Australian dan New Zealand juga merupakan negara pengguna terbesar dadah jenis lain iaitu seramai 2.8% daripada jumlah penduduknya.


HIV merupakan salah satu daripada kesan buruk menggunakan dadah namun agak pelik kerana Australia merupakan salah satu negara yang pesakit AIDS nya paling sedikit iaitu sekitar 1.5%. Mungkin para pengguna dadah di sana peka dengan aspek kesihatan mengelakkan HIV.

Tak sangka pulak saya yang negara Australia dan New Zealand mempunyai terlalu ramai pengguna ganja. Saya ingat satu masa dulu kampung saya mempunyai terlalu ramai penagih ganja. Kenduri kendara kalau tidak dihidangkan ganja memang tak sah pada waktu itu. Ganja diletakkan di dalam mangkuk pada malam potong bawang dan mereka yang bergotong royong buat persediaan memasak turut sama bergotong royong menghabiskan stok ganja yang disediakan.

Setelah undang-undang ganja dikuat kuasakan di bawah akta dadah merbahaya. Harga ganja meningkat naik dengan drastik sekali dan ramailah para pengedar ganja di berkas atau tutup kedai kerana tak berani ambil risiko.

Sekarang ini masih ramai lagi otai-otai yang masih tak dapat lepaskan ketagihan ganja walaupun harganya terlalu mahal. Kalau dulu saya ingat satu kartus hanya dijual dengan harga seringgit sahaja. Daun ganja dibalut dengan kertas minyak berbentuk cilinder kecil sedikit daripada saiz rokok dan dalam 1/3 panjang daripada saiz rokok. Sekarang saya tak pasti berapa ganja haram tersebut dijual satu beg plastik kecil.

Walau bagaimanapun bersyukurkan pada mereka yang tidak terjebak dengan ketagihan ganja itu, jika tidak jenuh nak cari duit untuk beli bekalan ganja yang semakin sukar didapati di pasaran walaupun gelap.

Baca laporan di sini.

06 January 2012

Mohd Shubhi  /  6.1.12  /  ,   /  No comments
Bolehkah kita tertipu dengan solat kita. Itu persoalan yang menarik untuk kita renungkan dalam kisah yang akan saya ceritakan di bawah ini. Kisah ini merupakan kisah benar sebagaimana yang disampaikan oleh adik kepada seorang ibu yang mempunyai seorang anak perempuan yang terkenal yang sering lakonan iklannya terpapar di kaca TV.

Anak perempuan kepada kakak kawan saya itu mula menjadi pelakon iklan sejak kecil dan iklan yang dilakonkannya kebiasannya berkaitan dengan aktiviti kecergasan seperti sukan. Dalam lakonannya dia akan sering berpakain sukan yang mendedahkan sebahagian besar daripada auratnya untuk mempamerkan aksi sukan. Ketika dia masih kecil mungkin tidak berapa ketara pendedahan auratnya walaupun kita tidak sepatutnya mengajar tabiat tersebut semenjak anak-anak kita masih kecil. 


Setelah kanak-kanak perempuan tersebut menjangkau keremajaan maka terdetiklah di dalam hatinya untuk tidak lagi mendedahkan auratnya dalam sebarang aktiviti terutamannya ketika melakonkan aksi-aksi sukan dalam iklan. Dia lalu menyatakan hasrat hatinya kepada ibu tercinta tentang keputusannya tersebut.

Keputusan remaja perempuan itu bermakna akan putuslah sumber pendapatan hasil daripada lakonannya dalam iklan TV sedangkan keluarga mereka selama ini mendapat hasil yang agak lumayan setiap kali dia melakonkan iklan dedah aurat tersebut.

Mendengar luahan hati anak perempuannya itu maka termenunglah sebentar si ibu yang bertudung lingkup itu. Remaja perempuan itu juga menyatakan yang dia mahu menjadikan pakaian bertudung sebagai pakaian hariannya memandangkan sudah timbul rasa malu serta bersalah terhadap Tuhannya.

Lalu si ibu meminta anak remajanya itu bertahan sebentar untuk dia bersolat memohon petunjuk kepada Allah. Anak perempuannya juga mengadu akan halnya kepada bapa saudaranya yang merupakan kawan saya itu dan sudah tentulah dia amat menyokong hasrat anak saudaranya. Lalu bapa saudaranya berbincang dengan ibu remaja tersebut dan perkara yang sama di nyatakan oleh si ibu yang dia mahu memohon petunjuk kapada Allah bagi membuat keputusan.

Lalu si ibu yang memang kuat beribadat berjaga malam dan bersolat tahajjud, solat hajat serta solat Istiqarah bagi mendapatkan keputusan yang baik. Tidak berapa lama daripada itu maka berbincanglah si ibu bersama anaknya beserta kawan saya tadi bagi menyatakan keputusan yang telah di ambil.

Betapa terkejut kawan saya yang merupakan adik kepada si ibu tadi apabila si ibu berkata dia telah mendapat alamat agar anaknya terus berlakon iklan-iklan mendedahkan aurat untuk beberapa lama lagi kerana itu merupakan rezki kurniaan Allah pada keluarga mereka.

Walaupun dihalang oleh kawan saya tadi, si ibu tetap berkeras dengan keputusannya dengan alasan dia telah memohon petunjuk kepada Tuhan dan lansung tidak merasakan keputusannya itu salah. Maka sesallah kawan saya dengan sikap si ibu remaja perempuan itu yang tetap berdegil dengan keputusannya walaupun terang-terang adalah salah.

Begitulah ceritanya sebagaimana yang diceritakan oleh kawan saya ketika berbincang betapa kadangkala kita mampu tertipu dengan amal ibadat kita dan merasakan terselamat dengan amalan ibadat. Hendaklah kita menjadikan cerita ini sebagai pengajaran buat pedoman hidup. Janganlah kita pandang ringan dengan kemampuan syaitan serta nafsu kita dalam menyesatkan diri kita walaupun kita kuat beribadat.

Walau apapun keputusan yang kita ambil ianya hendaklah berlandaskan garis yang telah ditetapkan oleh syariat yang telah lama termaktub dalam Al-Quran serta hendaklah akal rasional sentiasa digunakan dalam apa saja pendekatan kita.

04 January 2012

Mohd Shubhi  /  4.1.12  /    /  No comments
Antara pemain terbaik Asia !
Sebelum ini laporan menunjukkan kedudukan bolasepak negara telah meningkat ke kedudukan yang lebih baik didalam rangking dunia. Malaysia naik 7 anak tangga berbanding tahun lalu dengan berada di kedudukan ke-148 sekarang.

Kedudukan kita paling baik adalah pada tahun 1993 apabila berada di tangga ke-75 dan rekod paling buruk pernah kita tanggung adalah di tangga ke-170 pada tahun 2008.

Baru-baru ini laman sukan bolasepak terkenal goal.com telah menyenaraikan pasukan pilihan terbaik mereka bagi membarisi kesebelasan pemain utama mewakili asia dan berita baiknya adalah 3 orang pemain hebat kita telah dimasukkan ke dalam senarai pemain kesebelasan utama tersebut. Mereka adalah:


 1. Khairul Fahmi Che Mat
 2. Mohd Fadhli Shas
 3. Safee Sali
Ini menunjukkan mereka tersenarai sebagi antara pemain hebat asia sebaris dengan nama besar seperti:
 • Yuto Nagamoto
 • Park Chu Yong
 • Park Ji Sung
Syabas diucapkan dengan pencapaian hebat mereka yang berjaya menambat hati pemerhati bolasepak bertaraf dunia dan diharapkan ini mampu memberikan suntikan kepada semua pemain bolasepak di seluruh negara untuk menjadikan pasukan kita bertaraf lima bintang dipersada dunia.
Mohd Shubhi  /  4.1.12  /    /  No comments
Hidup kat dunia ini rasanya tak lengkap sekarang kalau tak sebut tentang Facebook. Kejatuhan pemerintahan kukubesi di Tanah Arab dikatakan mempunyai kaitan besar dengan Facebook. Kejadian kecurian selaput dara remaja perempuan di negara kita banyak datang daripada cuitan di Facebook.

Banyak juga kejadian orang ramai kena tipu beribu-ribu ringgit melalui Facebook. Ada juga orang yang menyamar jadi individu popular dengan pakai Facebook. Anak-anak sekolah rendahpun memberikan tekanan pada ibubapa untuk membeli laptop dan memasang internet di rumah sebab semua rakan-rakan mereka ada akaun Facebook.


Ramai daripada kita menemui semula kawan-kawan lama yang selama ini hilang entah ke mana melalui Facebook. Tidak sedikit juga yang menyambung cerita cinta zaman muda setelah menemui kembali kekasih lama daripada akaun Facebook.

Kejadian suami atau isteri 'merenyeh' dan tertangkan oleh pasangan masing-masing juga melalui Facebook. Ada kes artis minta pertolongan perintah mahkamah syariah mengarahkan isteri taat angkara si isteri lebih mementingkan aktiviti chatnya di laman Facebook.

Kalau nak di senaraikan kecelakaan yang dibawa oleh dajal yang bernama Facebook yang berada serata tempat memenuhi ruang angkasa dunia sekarang ini memang tak habis-habis.

Baru-baru ini laporan menyatakan 33% kes perceraian pasangan suami isteri di UK membawa sekurang-kurangnya 3 bahan dari Facebook sebagai bukti. Ini menandakan Facebook menjadi punca kepada kes perceraian yang amat tinggi dan angka tersebut meningkat dari tahun ke tahun.

Saya yakin kes perceraian angkara facebook di negara kita tidak kurang hebatnya cuma belum ada lagi statistik angka perceraian kes Facebook di keluarkan oleh mana-mana pihak lagi setakat ini.

Dalampada itu kes pasangan yang mendirikan rumahtangga dan membina mahligai bahagia hasil daripada pertemuan di Facebook juga tidak kurang hebatnya. Cuma takut kalau terjadi seperti kata-kata orang tuan, kalau cari makan dengan pedang, alamt mati juga kerana pedang. Kalau cari isteri kahwin dengan facebook takut bercerai juga dengan isteri tersebut akibat facebook.

Nasihat yang elok kita ambil adalah jangan jadikan facebook menguasai kehidupan anda sampa lupakan hal lain dan jangan terperangkap dengan ramai Mat Hitam yang berlakon menjadi anak dara Melayu kacukan Mat Saleh yang kononnya mencari teman di Malaysia.

Baca laporan kes perceraian daripada kes Facebook di UK kat sini.
Mohd Shubhi  /  4.1.12  /  , ,   /  No comments
Mahukah anda mendaftarkan diri sebagai penderma organ. Mahukah organ anda diambil dan diberikan kepada mereka yang memerlukan apabila anda mati kelak. Apakah yang anda fikirkan jika selepas anda mati dada anda dibedah dan jantung anda dikeluarkan untuk digunakan oleh orang lain.

Adakah kita akan merasakan sesuatu ketika jasad kita yang kaku di atas katil dibelah dadanya dan dikeluarkan jantungnya dan jasad kita itu dikuburkan tanpa jantung. Adakah kita memerlukan jantung ketika berada di dalam kubur. Adakah kita memerlukan jantung ketika dibangunkan dari kubur di padang mashyar kelak.

Jika anda cuba menjawab semua soalan tersebut di atas alamat anda akan menemui ajal terlebih dahulu tanpa mendaftarkan diri sebagai penderma organ dalam program galakan menderma organ yang dipengurusikan oleh Tan Sri Lee Lam Thye. Begitulah agaknya sebab kenapa hanya 0.7% sahaja daripada rakyat Malaysia yang mendaftarkan dirinya sebagai penderma organ.


Sebagai seorang muslim rujukan kita dalam melakukan sesuatu adalah dengan mengenal pasti hukum melakukan perkara tersebut. Setelah tahu apa hukumnya, maka yakinlah dengan hukum itu dan amalkan saja dan serahkan segalanya atas niat mencari keridhaan Tuhan. Habis cerita. Jadi apakah hukum menderma organ dalam Islam.

Fatwa telah dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Negara  sejak tahun Jun 1970 lagi membenarkan amalan menderma organ kepada mereka yang memerlukannya. Begitulah menurut Mufti Negeri Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid. Ia juga dipersetujui oleh Mufti Negeri Perak Tan Sri Harussani Zakaria.

Antara beberapa perkara yang perlu diambil perhatian dalam pendermaan organ adalah:

 • Tiada keperluan bahawa seorang muslim perlu mendermakan organnya hanya pada seorang muslim juga. Jadi boleh menderma kepada seorang yang bukan Islam.
 • Pemindahan organ dibenarkan asalkan tidak lagi ada jalan lain yang dapat menyelamatkan pesakit yang memerlukannya.
 • Pendermaan organ hendaklah dilakukan dengan ikhlas tanpa bersyarat dan bukan untuk mendapatkan  kekayaan atau pujian.
 • Penderma dinasihatkan untuk berbincang dan memberitahu keluarganya hasrat untuk menderma agar tidak berlaku salah faham dikemudian hari.
 • Organ tidak boleh diniagakan.
 • Penerima organ perlu dipastikan tidak akan mudharat selepas menerima organ tersebut begitu juga penderma yang hidup tidak akan dimudharatkan kerana menderma organnya (penderma organ hidup boleh menderma organ seperti hati atau buah pinggang).
Tajuk di atas sengaja dipilih bagi mencetuskan minda pembaca terutamanya mereka yang merupakan pengamal tegar politik kepartian dan menolak hubungan simpati antara manusia dengan manusia. Dengan tajuk tersebut itu juga saya terfikirkan dapatkah seorang Umno (Melayu Muslim) mendermakan jantungnya setelah dia mati kepada seorang penyokong fanatik DAP yang amat membutuhkan jantung bagi meneruskan kehidupannya.

Saya juga terfikirkan soalan yang sama terhadap ahli Perkasa seperti Ibrahim Ali samada dia mendaftarkan dirinya sebagai penderma organ dan apakah reaksinya jika dia ditanya bolehkan organ yang didermakannya nanti diberikan kepada seorang Cina DAP.

Semua jawapan tersebut dapat menjawab satu soalan penting iaitu,  "adakah jika pesaing politik yang amat kita benci mengalami kesempitan kesihatan yang teruk perlu dibiarkan mati sedangkan kita berada dalam situasi yang mampu menyelamatkannya"...?

Baca laporannya di sini
Mohd Shubhi  /  4.1.12  /    /  3 comments
Amalina masih ok!
Banyak blog menyiarkan gambar pelajar terbaik SPM yang mendapat 17A1 yang digambarkan sebagai sudah hilang arah akibat kejutan budaya lalu menjadi gadis social ultra moden.

Berikutan itu ibu kepada Amelina Puan Sabariah Hassan semalam menyatakan rasa terkilannya terhadap segala tuduhan yang tidak betul tersebut. Berikut beberapa fakta yang disebutkan oleh Puan Sabariah:

 • Saya bukan semata-mata nak membela anak saya. Sebagai ibu saya juga tentu tidak akan terima jika berlaku sesuatu yang tidak baik kepada anak saya.
 • Saya tahu dia macam mana. Gambar yang disebar itu saya sendiri yang rakam sewaktu kami bercuti bersama-sama rakan-rakan anak saya di Paris tiga tahun lalu. Malah seluar yang dia pakai itu saya sendiri yang beli.
 • Anak saya bukan seorang gadis yang liar. Saya tahu dia lebih daripada orang lain. Kami berhubung hampir setiap malam. Saya juga sudah 13 kali ke sana sejak dia menuntut di UK.
 • Mengenai tuduhan anaknya dah buang tudung, ibunya menjawab. " Anak saya memang tidak bertudung. Orang hanya tengok gambar dia semasa dia bersekolah menengah. Waktu itu dia memeng bertudung ke sekolah".
 • Amalina kini sedang menuntut dalam dua bidang sekali gus iaitu jurusan perubatan dan juga sains farmakologi di University of Edinburgh, Scotland.
 • Tuduhan anaknya mewarnakan rambut dan gemar bersosial pula di jawab dengan..."ia hanya fitnah yang sengaja mahu mencemarkan anama baik anaknya"
 • "pelajaran anak saya tidak terjejaspun, dia kini dalam proses menerbitkan buku yang akan digunaka oleh pelajar perubatan, pensyarah dan pengamal perubatan yang dihasilkannya dengan bimbingan profesor di sana.
 • Empat kajiannya telah diterbitkan sebagai jurnal dan dia akan menjalankan praktikal di Oxford bermula novenber depan.
 • Berita Amelina tersebut telah berjaya menyebabkan seramai 800 orang memohon untuk menjadi 'Rakan' dalam Facebooknya.
 • Ditanya apa reaksi Amalina terhadap isu gambar dirinya tersebut..."Dia hanya ketawa sahaja"
Ini pakaian sekolah saja!
Rumusannya Amalina tak ada apa-apa. Semua gambar yang terdedah tersebut direstui ibunya. Pergaulan dengan rakan-rakan seperti yang dilihat dalam gambar tersebut ibunya sendiri yng rakam. Fesyen pakaian yang Amelina pakaipun ibunya sendiri yang belikan.

Kes tudung pula memang Ibunya sendiri tak kisah. Tudung hanya satu pakaian pergi sekolah sahaja dan bukan pakaian peribadi Amalina. Sebagai bukti bahawa Amalina masih berada di jalan yang lurus adalah dia masih lagi hebat dalam pelajarannya.

02 January 2012

Mohd Shubhi  /  2.1.12  /    /  No comments
Menyambut tahun baru dengan menghabiskan duit memasang mercun agar suasana hiruk pikuk bising mampu menghalau hantu jahat. Itulah yang orang Filipina percaya apabila memasang mercun lada serta menembak secara rambang setiap kali mejelangnya tahun baru.

Akibatnya sambutan tahun baru baru-baru ini menyebabkan 500 orang cedera, rumah terbakar dan penerbangan ditangguhkan di Filipina.

Budaya main mercun juga ada di negara kita. Kalau di kawasan taman, nampaknya kaum India makin menjadi-jadi dengan perangai main mercun ketika apa-apa saja perayaan mereka. Samada ketika perayaan Deepavali mereka maupun sambutan tahun baru baru-baru ini mereka dengan bangga membakar mercun dan bunga api yang kosnya amat mahal.

Tak tahan dengan bunyi bising sampai tengah malam melambung-lambung kepala anak-anak yang terkejut dengan bunyi mercun ketika lena. Nasib baik rumah dah pakai atap genting, kalau mercun jatuhpun tak akan terbakar rumah. Kalau bumbung masih macam rumah ketika tinggal di kampung dulu, alamat tak tidur lena takutkan api jatuh ke atas bumbung atap.


Baca ceritanya di sini
Mohd Shubhi  /  2.1.12  /    /  No comments
Ini kenyataan Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Shukri Dahlan:

" ...the injuries suffered by demonstrators were self-inflicted "

saya petik kenyataan tersebut dari Malaysian Insider yang membuat laporan pertembungan antara polis dan pelajar yang membuat perhimpunan aman bagi membaca puisi pada malam tahun baru.

Jumlah perhimpunan seramai 60 orang tidak mungkin akan mengakibatkan mereka kelam kabut dan akhirnya berbunuhan sesama sendiri sehingga menyebabkan sampai beberapa pelajar mengalami kecederaan dan ada yang koma. Nasib baik hanya 'koma' sahaja dan bukannya 'titik'. Biasanya dalam penulisan selepas koma ada sambungan ayat tetapi tidak selepas titik, ia menandakan penghabisan ayat.

Dalam tulisan saya sebelum ini yang menceritakan pengalaman semasa remaja 'dididik' oleh anggota polis yang bijaksana ada komen lain yang menceritakan pengalaman yang sama yang lebih brutal. Dia ditempeleng oleh seorang inspektor atas kesalahan menunggang basikal tanpa lampu...memang prihatin sungguh inspektor tersebut atau barangkali mulutnya berbaui masam ketika menempeleng budak malang itu.

Ada satu komen yang menarik yang tidak dapat dinafikan bagaimana setiap anggota polis dari kasta prebet mendapatkan jawatan mereka. Biasanya mereka adalah para lulusan SPM yang tercicir dan mendapat keputusan yang tidak memberangsangkan.

 Jika kita berpandukan keputusan peperiksaan tersebut terbukti mereka bukanlah warga yang paling layak diberikan kuasa memelihara keamanan rakyat. Tahap keinginan mereka untuk berjaya amat lemah membuatkan mereka tidak berusaha mendapatkan keputusan yang baik ketika menjadi pelajar. Jesteru itu jika mereka tidak dapat membezakan antara aman dengan ganas bukanlah salah anggota polis, ianya salah para pegawai atasan yang menentukan siapa yang layak menjadi anggota polis, termasuklah pihak kerajaan terutamanya Menteri Dalam Negeri.
Mohd Shubhi  /  2.1.12  /    /  No comments
Masa kecik-kecik dulu apabila main giutar sentiasa ada perasaan bersalah. Pendapat popular dipegang oleh ulama-ulama tua kampung adalah permainan muzik bertali itu hukumnya haram. Serunai juga haram dan kalau gendang pula tak boleh tertutup kedua belahnya, haram. Kalau gendang tertutup sebelah saja macam kompang tu ok. Kalau tok-tok imam tengok anak-anak muda bermain guitar tepi jalan tentu ditegurnya.

Kini pendapat sederhana yang membenarkan permainan alatan muzik semakin mendapat tempat di hati para ustaz. Ulama juga semakin berlembut dengan hukum bermain alat muzik ini. Begitu juga aktiviti mendengar permainan alatan muzik seperti konsert dan sebagainya menjadi lebih terbuka dan diterima baik.

Semuanya boleh asalkan kita dapat memelihara diri daripada menjadikan diri kita lalai. Ada ulama yang memfatwakan muzik boleh saja asalkan ianya tidak menyebabkan diri kita lalai daripada mengingati Allah. Ayat mengingati Allah itu sebenarnya amat berat, dalam keadaan kita tidak mendengar muzikpun kita sering tidak mengingati Allah dan kadangkala ketika bersolat pun kita sering tak mengingati Allah.

Tak perlu mendengar atau bermain muzik untuk tidak mengingati Allah sebenarnya, kalau jiwa tu keras hitam dan gelap sambil baring tengok silingpun tak terlintas untuk mengingati Allah. Barangkali ayat yang sesuai adalah janganlah kita bermain atau mendengar muzik sehingga menimbulkan rasa lemas jiwa, layan sampai tak lalu makan, sedih sampai nagis teresak-esak dan lupa makan minum serta anak isteri. Macam Zizan kata "jangan sampai jadi najis".

Tengok macam mana Ustaz Azhar Idrus main guitar ketika program sambutan tahun baru 2012 baru-baru ini kat bawah. Aksi Ustaz Azhar Idrus tersebut telah dituduh cuba menyebarkan ajaran sesat oleh seorang blogger Umno kat sini.

Mohd Shubhi  /  2.1.12  /    /  No comments
Safwan Anang
KUALA LUMPUR: Pendekatan ganas polis terhadap mahasiswa yang mengadakan perhimpunan aman di hadapan Universiti Perguruan Idris Shah (UPSI), semalam hingga menyebabkan seorang daripada mereka, parah, tidak sesuai dalam ‘mengajar’ mereka.

Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Amidi Abd Manan juga menyifatkan perbuatan polis yang menyebabkan Pengerusi Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas), Safuan Anang parah dan kini terlantar di hospital, sebagai tidak berperikemanusiaan. “Bukan itu caranya mahu ‘ajar’ mahasiswa.


Mereka ini golongan cerdik pandai. Tidak wajar menggunakan kekerasan kerana mahasiswa mengadakan perhimpunan aman. “Lagikan warga asing pun, polis tidak bertindak begitu sedangkan mereka lagi jelas langgar undang-undang. Dari segi kemanusian, tindakan terhadap mahasiswa itu tidak wajar.

“Ada caranya mengendalikan pelajar. Bukan takut kepada suara mereka. Tak sepatutnya polis pukul mahasiswa. Ia tidak harus berlaku di negara kita,” kata bekas aktivis mahasiswa Universiti Sains Malaysia (USM) itu.

Bercakap kepada KeadilanDaily, Amidi juga percaya pendekatan AUKU pada masa ini banyak berbeza dan lebih terbuka walaupun akta berkenaan sudah wujud dan dibantah.

Sumber

01 January 2012

Mohd Shubhi  /  1.1.12  /    /  3 comments
"Puk* Mak!, Celaka, Haram Jadah, Kurang Ajar....." bertalu-talu ayat itu tersembur keluar dari mulut Pak Ya, prebet polis di Balai Penanti ketika mengheret saya dan seorang kawan lagi pada tahun 1985 dahulu. Kami ditangkap oleh Pak Ya kerana menaiki motosikal yamaha kapchai CDI tanpa memakai topi keledar.

Sepanjang dia mengekori kami sambil membonceng motosilanya dari belakang tak henti-henti murutnya menyumpah kami berdua sehinggalah sampai ke balai. Kami berdiri tegak didepannya sambil mendengar sumpah serapahnya tak henti-henti.

Kedua kami disuruk ketuk ketampi. Naik turun sambil mulutnya menyupah memaki hamun kami berdua yang makin kepenatan kena ketuk ketampi. Akhirnya saman diberikan kepada kami berdua atas kesalahan naik motosikal tanpa bertopi keledar.


Itu pengalaman ketika remaja yang sampai sekarang saya masih ingat tersemat dalam minda saya dan bayangan Pak Ya masih jelas dalam fikiran saya. Saya membenci polis bernama Pak Ya itu sehinggalah saya dapat tahu dia telah meninggal dunia akibat barah usus.

Itu cerita lama yang memberikan persepsi kepada saya bagaimana tidak bijaksanannya seorang anggota polis menegakkan undang-undang jalanraya. Saya tak kisah didenda dan menerima pengajaran daripada denda tersebut yang sampai sekarang saya pegang agar sentiasa mengelakkan daripada melakukan kesalahan indang-undang.

Tapi sikap anggota polis tersebut hanya memberikan imej buruk anggota polis kepada ramai remaja lain yang apabila bernama remaja memang tak sunyi daripada menentang undang-undang yang dianggap mengongkong kebebasan mereka. Apa salahnya polis bertindak bijaksana dalam menangani remaja dengan kaedah yang lebih memberikan kesan hormat kepada keperibadian mereka.

Bagi saya tidak ada kebijaksanaan pada kebanyakan anggota polis. Mereka hanyalah anggota biasa yang mencari makan demi meneruskan kehidupan. Amanah dalam tugas jauh daripada amalan kebanyakan mereka. Siapa tak pernah merasuah anggota polis dalam hal kesalahan trafik.

Dalam kebanyakan tindakan mereka nafsu amarah sentiasa menguasai segala perbuatan mereka. Dalam kes mereka meleraikan pelajar di UPSI baru-baru ini kita tidak sepatutnya merasakan terkejut dengan sikap ganas mereka, itu bukanlah kali pertama. Kebijaksanaan tiada dalam diari kehidupan mereka. yang pentingnya kami melaksanakan tugas. Kami ada kuasa dan jangan cuba melawan atau kami belasah.

Tiada bezanya antara remaja, pelajar orang awam atau apa saja. Mereka semuanya musuh kepada negara. Penjenayah tidak patut diberikan muka. Kerja mendidik bukan salah satu daripada tugas kami. Barangkali itulah falsafah mereka.

Oleh itu kecaman Mufti Perlis, Dr Juanda agar pihak polis menjalankan tugas mereka dengan bijaksana sebenarnya tidak sedikitpun mendatangkan kesan kepada mereka. Baca komen Dr Juanda tentang kes UPSI di sini.

Contact Me

Name

Email *

Message *

Search